Afbeelding

Verkapt dreigement

Politiek

Let op, het venijn zit in de staart. Eerst een vraag: kan nieuwbouw reeds lang bestaande bedrijven dwarsbomen? Neem de Aldi-locatie in Reeuwijk-Dorp, waar plannen worden ontwikkeld voor de bouw van 8 starterswoningen, 11 sociale huurappartementen en 29 huizen in de vrije sector, totaal 48 dus. Grofweg komt de nieuwbouw tussen Dorpsweg/Kaagjesland, Gasterij Vergeer en slachterij/worstmakerij Van Meurs. Het grote dilemma: wie heeft daar straks last van en gaat klagen en procederen? 

Familiebedrijf Van Meurs vestigde zich hier in1902, de vierde generatie is aan het roer. Gasterij Vergeer is welbeschouwd de voortzetting van café Nieuwdorp, ooit eigendom van de katholieke kerk, maar door twee generaties Vergeer in de afgelopen 50 jaar kundig uitgebouwd tot een feestlocatie en restaurant. Het is een belangrijke ontmoetingsplek, thuisbasis van carnavalsvereniging De Reedeurpenarren. Niemand is tegen woningbouw, maar natuurlijk vrezen de ondernemers straks klagende (nieuwe) buren. De gemeente liet twee geluidsonderzoeken uitvoeren. Sowieso moeten geluidswerende muren verrijzen, op kosten van de gemeente en van projectontwikkelaar Renward. 

Deze maand besluit het college van B en W over de plannen, in januari volgt een informatiebijeenkomst. Eventueel zou Van Meurs het bedrijf willen verhuizen. Maar waarnaartoe? Geschikte locaties laten zich niet eenvoudig vinden, vergunningen liggen gecompliceerd. De gemeente benadrukt dat de slachterij niet per se weg hoeft. Wel toont zij zich bereid bij vrijwillig vertrek de grond te kopen, zonder bedragen te noemen.

Van Meurs beschikt aan het Kaagjesland over een volledige vergunning. Wekelijks wordt een aantal koeien geslacht, vooral in opdracht van boeren met eigen landwinkels en ten behoeve van de eigen slagerij, die de familie bestiert op Reeuwijk-Brug. Die boeren hekelen industriële slachterijen, kiezen voor een ambachtelijk alternatief. Onlangs liet de gemeentelijke projectleider zich fijntjes ontvallen dat de zctiviteitenvergunning voor de slachterij in Reeuwijk-Dorp binnenkort tegen het licht wordt gehouden. Het een zeggen, het ander doen: heet dat niet een verkapt dreigement?

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën