Afbeelding

Smakelijk eten!

Politiek Politici aan het woord

Met de kerstdagen eten we bijna drie keer zoveel vlees als op een normale dag. Het feest is kennelijk niet compleet zonder overvloedig veel vlees. Om het blijde nieuws van de geboorte van Christus te vieren moeten deze kerst weer zo’n 2,7 miljoen kippen, kalkoenen, geiten, varkens en koeien eraan geloven. Ook Flappie ontkomt niet aan onze eetlust. Vissen zijn even niet meegeteld, maar daar zullen ook miljoenen het water moeten verruilen voor de koekenpan. 

Niet alle vlees belandt overigens op ons bord. De trouwe viervoeters krijgen de delen van het dier die we zelf niet eten in de vorm van de luxere soorten honden- en kattenvoer. Zij delen mee in de feestvreugde. Gelukkig is het feest van licht en liefde er dus niet alleen voor ons…

Zonder de feestvreugde te willen bederven denk ik dat het best een onsje minder kan. We eten in Nederland bijvoorbeeld honderd keer zoveel vlees als vleesvervangers. Nu zijn vleesvervangers best duur. Maar we kunnen zonder gevaar voor eigen leven (integendeel!) ook vleesvervangers laten staan en ons storten op de vele soorten groenten, vruchten en paddenstoelen die we bij de groenteboer of supermarkt kunnen kopen. 

Gelukkig zijn er steeds meer kookbladen en kookprogramma’s met recepten die laten zien dat je heerlijke maaltijden kunt maken zonder vlees. Kijk bijvoorbeeld hier maar eens: op chickslovefood.com/3x-vegetarisch-hoofdgerecht-kerst-met-5-ingredienten..

Proberen maar en eet smakelijk!

Reinoud Doeschot, GroenLinks

Advertentie

Categorieën