De huidige entree naar Burgerzaken in het Evertshuis.
De huidige entree naar Burgerzaken in het Evertshuis. Foto: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

Commissie blijft kritisch op verhuizing Burgerzaken

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Ook na een tweede uitvoerige discussie is de commissie Bestuur & Financiën er niet in geslaagd tot een helder advies te komen over de 600.000 euro die nodig is voor de terugverhuizing van Burgerzaken vanuit het Evertshuis naar het gemeentehuis. De standpunten van de fracties bleven nagenoeg onveranderd ten opzichte van november, waarna de commissievoorzitter Gerrit Weerheim besloot met burgemeester Grauss te overleggen hoe verder te gaan.

door Bert Verver

Door Burgerzaken weer in het gemeentehuis te huisvesten hoopt het college de toegankelijkheid voor de inwoners te verbeteren en de veiligheid te verhogen. De gevraagde 600.000 euro, die al opgenomen is in de begroting, is bedoeld voor de eerste fase van de verbouwing van het gemeentehuis. Het geld wordt geïnvesteerd op de begane grond en de eerste verdieping. 

Als eerste spreker in de commissievergadering zette de financieel specialist van BBR Robin Borg de toon voor de tegenstanders van het voorstel. Hij was van mening dat er sprake is van een slechte timing, omdat er eerst duidelijkheid moet komen over de toekomst van het Evertshuis. Ook vond hij de al in november gevraagde financiële onderbouwing nog steeds onder de maat. “Het is een opgeknipt project met te veel open einden en geen visie op de projectrisico’s,” stelde hij vast. Hij vond het voorstel daarom niet rijp voor de raad. 

Die mening was ook Steffan Benders van LLBR toegedaan. Hij vroeg zich af of het niet goedkoper zou kunnen, maar kreeg daarop later als antwoord van wethouder Elly de Vries dat het nog een hele kunst wordt om binnen de 600.000 euro te blijven.

Meer opties

Ook van de fractie van GroenLinks kreeg het college de handen niet op elkaar voor het voorstel. Reinoud Doeschot vroeg zich af waarom er niet meer opties onderzocht waren voor de huisvesting van Burgerzaken, zoals decentralisatie in de Huizen van Alles. 

Lisbeth Hertogh (PvdA) friste het geheugen van de ‘jongere garde’ nog op door te wijzen op het feit dat het KCC/Burgerzaken destijds naar het Evertshuis was gegaan om de exploitatie daarvan te stimuleren en sloot zich verder aan bij de woorden van Robin Borg. Namens de ChristenUnie nam Els Oliwkiewicz eenzelfde standpunt is. Zij zag te veel tegenstrijdigheden in de beantwoording van de schriftelijke vragen, waardoor onder andere de kosten van ‘hybride werken’ boven de markt bleven zweven.

Weinig woorden

De voorstanders van de budgetaanvraag maakten weinig woorden vuil aan het voorstel. Dirk van den Acker (VVD) noemde verhuizing een logische stap om te komen tot een efficiëntere organisatie. Hij wilde de besluitvorming daarover niet laten afhangen van de toekomst van het Evertshuis. Dat was ook de mening van D66’er Bas Otting, die daarmee zijn steun uitsprak aan het voorstel van ‘zijn’ wethouder. 

Evenals in november steunde Nico de Heij (CDA) het voorstel met enkele korte volzinnen, waarbij hij de garantie van de wethouder kreeg dat het project ontdaan was van alle extra franje. Van de zijde van de SGP kon Jacob Biemond, die in november nog licht aarzelde, zich nu wel vinden in het voorstel. Hij drong wel aan om uiterlijk in mei de noodzakelijke businesscase van het Evertshuis te presenteren.

Advertentie

Categorieën