Een toekomstbeeld van Bodegraven-Centrum in 2040.
Een toekomstbeeld van Bodegraven-Centrum in 2040. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Meer woningen in het centrum en andere plannen voor Bodegraven

Politiek

BODEGRAVEN - Met een Centrumplan dat strekt tot 2040 wil de gemeente de bebouwingsmogelijkheden binnen het centrum van Bodegraven in beeld brengen en benutten. Volgens verantwoordelijk wethouder Robin Kersbergen moeten daarvoor eerst besluiten worden genomen over bijvoorbeeld de parkeernorm.

door Henri Stolwijk

“Op dit moment worden woningbouwinitiatieven in het centrum van Bodegraven niet of nauwelijks gehonoreerd, omdat de plannen niet voldoen aan bijvoorbeeld de eisen rondom parkeren op eigen terrein,” aldus Kersbergen in een notitie aan de gemeenteraad.

Aanzet tot discussie

De commissie Ruimte boog zich vorige week over de eerste voorstellen, die volgens Kersbergen bedoeld zijn als “een aanzet tot discussie”, zodat de voorstellen in de vorm van een Routekaart kunnen worden voorgelegd aan de bevolking. Toekomstige voorstellen kunnen dan op de uitgangspunten worden gebaseerd en eventueel worden bijgesteld als de inzichten in de tijd weer veranderen.

In het meest gunstige geval kunnen door allerlei maatregelen zo’n vierhonderd woningen in het centrum worden gebouwd. Globaal voorzien de plannen in de aanleg van een parkeerdek bij het NS-station, bebouwing op de Doortocht boven de Aldi en de andere daar gevestigde bedrijven, bebouwing langs het spoor, omvorming van De Oude Zustertuin tot een park, herinrichting van de Oude Markt, een extra (loop)brug over de Oude Rijn, woningen boven de HEMA, nieuwe inrichting van diverse straten en meer groen in en rond het centrum. Ook verdwijnen parkeerplekken in het centrum.

Verwarring

Het voorstel bracht veel verwarring teweeg. Om duidelijkheid te scheppen werd een schorsing ingelast, waarna achter de schermen blijkbaar kennis en visies werden uitgewisseld. Instemmend werd gereageerd op de in het voorstel opgenomen knoppen: door zaken als meer groen of meer bebouwing toe te voegen aan de wensenlijst, laten de knoppen zien wat de consequenties zijn.

Het voorstel wordt binnenkort opnieuw in de commissie behandeld.

Een toekomstbeeld van Bodegraven-Centrum in 2025.
Een toekomstbeeld van Bodegraven-Centrum in 2030.
Een toekomstbeeld van Bodegraven-Centrum in 2035.

Advertentie

Categorieën