Een schets van de loswal.
Een schets van de loswal. Foto: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Aanpassing Bodegraafsestraatweg/Zoutmansweg

Politiek

REEUWIJK-BRUG - Het deel van de Bodegraafse Straatweg op Gouds grondgebied krijgt in de loop van 2024 een andere inrichting. 

door Henri Stolwijk

Tussen de kruising Goudse Houtsingel/Bodegraafsestraatweg en de gemeentegrens met Reeuwijk-Brug worden rijbaan en fietspad verhoogd. Bovendien wordt het fietspad verbreed van 3 naar 3,5 meter, de rijbaan wordt juist visueel versmald. Ook het aansluitende deel van de Zoutmansweg tot aan de Randweg op Reeuwijks grondgebied gaat op de schop. Althans: wat betreft het fietspad. Aan de rijbanen verandert volgens de gemeente niets.

Het traject maakt deel uit van de doorfietsroute Bodegraven-Gouda. Die moet zorgen voor een goede en veilige route tussen Bodegraven en station Gouda. Voor dat doel is eerder al de herinrichting van de Raadhuisweg/Zoutmansweg gerealiseerd.

Reeuwijks grondgebied

Het fietspad op Reeuwijks grondgebied langs de Zoutmansweg tot aan de aftakking naar de Randweg wordt tegelijkertijd met de uitvoering van het Goudse project opgeknapt en verbreed. Het is nog niet bekend hoeveel geld dit kost. De gemeente verwacht dat het project nog dit jaar wordt aanbesteed.

Overigens zal het nog zeker tot 2033 duren voordat de complete doorfietsroute op Gouds grondgebied is gerealiseerd. Gouda meldt dat het gedeelte langs de Thorbeckelaan pas na het doorvoeren van eenrichtingsverkeer op die weg aan de beurt komt. En dat duurt nog ten minste acht tot negen jaar.

Bodegraven-Reeuwijk koppelt aan de verbreding van het fietspad nu nog de aanleg van een loswal, waar zwaar materieel voor gebruik in het plassengebied zou moeten worden overgezet op duwboten. Dat project, waarvoor naar schatting 600.000 euro nodig is, staat vanwege bezwaren van de gemeenteraad op losse schroeven.

Toevoeging redactie: Twee weken geleden is in het artikel over de loswal een quote opgenomen van Hans de Leeuw van de stichting Breevaart Boulevard. Hij zou hierin suggereren dat de gemeente met de familie Moons in gesprek zou moeten gaan over een alternatieve locatie. Dit was onjuist. De familie Moons was hiervan ook niet op de hoogte.

Advertentie

Categorieën