Schets van plannen in Reeuwijk-Dorp.
Schets van plannen in Reeuwijk-Dorp. Foto: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Centrumplan Reeuwijk-Dorp weer een stapje verder

Politiek

REEUWIJK-DORP - Het Centrumplan Reeuwijk-Dorp, dat voorziet in de bouw van 40 woningen op en rondom de Aldi-locatie, komt dichterbij. Al dringen veel raadsfracties er op aan eerst zekerheid te verschaffen rondom Slachterij Van Meurs: die ligt, met vergunning, midden in het plangebied. Dat geldt ook voor Gasterij Vergeer.

door Henri Stolwijk

Ze lijken na een indringend beroep van wethouder Jan Leendert van den Heuvel wel bereid vooralsnog het licht op groen te zetten voor verdere uitwerking, al moet dat officieel blijken als het voorstel in de raadsvergadering van februari wordt behandeld. Alle partijen onderschrijven het belang van dit project voor Reeuwijk-Dorp.

Aandrang

Wethouder Van den Heuvel toonde begrip voor de zorgen rondom Slachterij Van Meurs, maar drong er op aan toch in te stemmen met het voorstel Grondexploitatie Centrumplan, opdat de voorbereidingen kunnen doorgaan. Daarvoor was al een krediet verstrekt van 175.000 euro, nu breekt de volgende fase aan. Als het plan is voltooid resteert straks een positief saldo voor de gemeente van 3.608 euro. Bij de ontwikkeling zijn naast de gemeente Woningbouwvereniging Reeuwijk en projectontwikkelaar Renward betrokken. Overigens wordt separaat een plan voorbereid voor de bouw van acht starterswoningen op de binnen het gebied gelegen locatie van Baars en Mourik, op de plek van een voormalige caravanstalling.

Voldoende tempo

In zijn pleidooi voor groen licht stelde Van den Heuvel dat de commissie wellicht te gemakkelijk denkt over het realiseren van dergelijke projecten. “Er is nog veel nodig. We moeten dingen uitzoeken, dat kost geld.”

Hij waarschuwde ook voor het mogelijk afhaken van de ontwikkelaar als nieuwe barrières in tijd worden opgeworpen. “Die ontwikkelaar doet alleen mee als wij er voldoende tempo in houden.”

Akoestisch onderzoek leert dat speciale maatregelen nodig zijn om de woningen te mogen bouwen. De uitkomst van dat onderzoek is als ‘geheim’ geclassificeerd. Naast bouwkundige maatregelen aan de woningen zou een geluidswerende muur van drie of vier meter hoog neergezet moeten worden tussen de slachterij en het nieuw te bouwen appartementencomplex(huurwoningen). Dat staat op 12 meter van de perceelgrens en 19,5 meter vanaf de slachterij, de vrije kavels liggen op 10 meter van de perceelgrens. Wat betreft Van Meurs is de gemeente verantwoordelijk voor de geluidswerende maatregelen, voor Gasterij Vergeer draagt de ontwikkelaar de zorg en de kosten.

Mogelijke verplaatsing

Vooral de positie van Slachterij Van Meurs bleek onderwerp van discussie, wat betreft Gasterij Vergeer zijn de zorgen kleiner. Eerder stelde Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk al op jurisprudentie gestoelde vragen over deze kwestie. Daaruit blijkt in elk geval dat afwijzen van eventuele bezwaren nog geen gelopen koers zijn.  Commissielid Hennie Castelein oordeelde daarop ‘dat de zorgen niet zijn weggenomen.’ Zij vreesde dat bewoners straks alsnog gaan klagen als blijkt ‘dat de geuren van de slachterij niet lekker zijn.’

Bas Otting van D66 sprak ook zijn twijfels uit en drong aan op oplossingen voor de bouw te realiseren. VVD-er Gerrit van Eijk vroeg zich af of de vergunning overeind blijft als nieuwe inwoners achteraf toch klagen. En CDA-lid Jan van Rooijen stelde dat je “de belangen van ondernemers niet met een pennenstreek kunt doorhalen.”

Verplaatsing

Uit de -overigens deels geheime- stukken valt te halen dat er inmiddels weer met de familie Van Meurs wordt gesproken over een mogelijke verplaatsing van de slachterij. De familie is al meer dan een eeuw op deze locatie gevestigd en beschikt over alle vergunningen. Als verhuizing financieel haalbaar blijkt wil de familie dat overwegen, heeft ze al eerder aangegeven.

Wethouder Van den Heuvel onderstreepte dat het aannemen van het voorstel Grondexploitatie Centrumplan de belangen van Van Meurs niet in de weg staat. “We willen het met elkaar oplossen, daar gaan we mee door.” Uiteindelijk, stelt hij, komt er een plan waarin iedereen zich kan vinden: eventueel met bouwkundige maatregelen en waarborgen voor het voortbestaan dan wel een verhuizing van de slachterij. Van den Heuvel : “Uitstel moet je niet willen, daar wordt niemand blij van.”

Risico’s aanvaarden

Zijn pleidooi vond weerklank en kreeg de volle steun van SGP-raadslid Henk van der Smit: “We krijgen nog veel van dit soort projecten voorgelegd.” Alleen door de financiële risico’s te aanvaarden kunnen dergelijke bouwprojecten worden doorgezet, aldus Van der Smit.” Dit betreft nog alleen een voorstel voor de grondexploitatie, nog geen wijziging van het bestemmingsplan. We moeten maar hopen dat de partijen er uit komen.”

Ondanks hun aanvankelijke scepsis toonden vervolgens de meeste andere partijen bereidheid de kwestie in hun fracties opnieuw te bespreken. En daarmee kan het voorstel met een gerede kans van acceptatie binnenkort worden behandeld en afgetikt in de gemeenteraad. Dan kunnen de plannen in 2024 worden geconcretiseerd.

Schets van plannen in Reeuwijk-Dorp.

Advertentie

Categorieën