Aan het begin van de raadsvergadering werd de heer Frits van Dijk beëdigd als raadslid voor Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk. Hij neemt de plaats in van Willem Zuyderduyn die in januari overleed.
Aan het begin van de raadsvergadering werd de heer Frits van Dijk beëdigd als raadslid voor Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk. Hij neemt de plaats in van Willem Zuyderduyn die in januari overleed. Foto: Bert Verver

Raad zet punt achter twee slepende zaken

Politiek

BODEGRAVEN- REEUWIJK - De gemeenteraad heeft in haar vergadering van vorige week twee besluiten genomen in kwesties die al geruime tijd de bestuurlijke gemoederen bezig hielden.

door Bert Verver

Zonder verdere discussie werd een bedrag van  200.000 euro beschikbaar gesteld voor een onderdoorgang onder het spoor bij Nieuwerbrug, waardoor het wandelpad langs de Dubbele Wiericke behouden kan blijven. Om de verhuizing naar het gemeentehuis van Burgerzaken/Klantencontactcentrum vanuit het Evertshuis mogelijk te maken werd een, al begroot, budget van 600.000 euro beschikbaar gesteld.

De meerkosten voor de aanleg van een beloopbare duiker onder het spoor worden door ProRail geschat op circa 1 miljoen euro. Daarin wordt door een bijdrage van de gemeente verwacht van 20%. De overige kosten worden gelijkelijk verdeeld door ProRail en de provincie. Het voorstel werd zonder discussie aangenomen. Jan van Rooijen (CDA) gaf in een stemverklaring aan blij te zijn met het te nemen besluit dat volgens hem recht deed aan de dringende wens van onder andere de inwoners van Nieuwerbrug om de wandelgelegenheid te behouden. Namens BBR liet Hennie Castelein een tegengeluid horen. Zij kondigde aan dat haar fractie tegen zou stemmen omdat er te veel maatschappelijk geld in een, volgens haar niet noodzakelijke voorziening,  gestoken gaat worden.

Verhuizing

De verhuizing van Burgerzaken/Klantencontactcentrum vanuit het Evertshuis naar het gemeentehuis heeft in commissieverband al veel stof doen opwaaien. Het college vroeg de raad een budget van zes ton vrij te geven om de stappen voor die verhuizing te kunnen zetten. Dat bedrag is globaal nodig voor de eerste van de drie fasen van aanpassingen in het gemeentehuis. Verwacht wordt dat de verhuizing zal leiden tot een effectievere werkomgeving voor de ambtenaren en een logischer vindbaarheid van het KKC voor de inwoners. Daarnaast zullen maatregelen nodig zijn voor een betere beveiliging en toegankelijkheid van het gemeentehuis. Nieuw in de discussie was de oproep, via een motie van GroenLinks, PvdA en de VVD, aan het college om te onderzoeken of het mogelijk en financieel haalbaar is om in de Huizen van Alles een integraal dienstenpakket aan te bieden, waaronder: (gezamenlijke) spreekuren van politie, Sociaal Team, SAM en FermWerk. In de toelichting op de motie plaatsten zowel Dirk van den Acker (VVD) als Reinoud Doeschot (GroenLinks) vraagtekens bij de verhuizing en de bijdrage die dat zou leveren aan een verbeterde organisatie. Zij vroegen zich af of een gedecentraliseerde aanpak niet meer effect zou opleveren voor de dienstbaarheid naar de inwoners. De fracties van D66, SGP en CDA spraken wel hun steun uit voor het voorstel, Willem Ginjaar (LLBR) was nog niet zover en Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) en Robin Borg (BBR) verklaarden zich tegenstander van het voorstel. In hun ogen was de timing verkeerd omdat eerst de discussie over de toekomst van het Evertshuis gevoerd zou moeten worden aan de hand van een businessplan dat voor mei is toegezegd. 

Wethouder Elly de Vries constateerde dat in de discussie sprake was van een herhaling van zetten. In haar ogen was het voorstel gericht op een verbeteringsslag op het gebied van effectiviteit, veiligheid en toegankelijkheid en had het gevraagde krediet niets te maken met de gelden die nodig zijn voor verdere verbouwingen van het gemeentehuis. Naar de werkwijze van het Sociaal Team wordt al een extern onderzoek ingesteld en zij beloofde dat er ook gekeken zou worden naar de mogelijkheid om andere locaties bij de dienstverlening te betrekken. Op voorhand was zij wel van mening dat de Huizen van Alles waarschijnlijk daarvoor niet geschikt zouden zijn omdat in haar ogen dat niet de meest geëigende plaatsen zijn om vertrouwelijke gesprekken te voeren.

De discussie in tweede termijn leverde geen nieuwe gezichtspunten op. De stemming die volgde wees uit dat de meerderheid van de raad het gevraagde krediet beschikbaar wilde stellen. De negen tegenstemmen kwamen uit de fracties van BBR, Groen Links, ChristenUnie en LLBR (het raadslid van de PvdA was niet aanwezig). Het onderzoeksvoorstel uit de motie werd eveneens met veertien stemmen voor en negen tegen aangenomen. De tegenstemmen kwamen daar van het CDA, de SGP en de ChristenUnie.

Grondexploitatie Reeuwijk-Dorp

Voor de voorgenomen bouw van 40 woningen op en rond het terrein, waarop nu de winkel van Action is gevestigd in Reeuwijk-Dorp, moet een grondexploitatie worden opgesteld. Zoals niet ongebruikelijk is, worden de daarin genoemde bedragen niet openbaar gemaakt, maar in de toelichting wordt vermeld dat de uitkomst licht positief is. In een door BBR, LLBR en GroenLinks ingediende motie werd het college opgeroepen prioriteit te geven aan goede communicatie en contact met belanghebbenden.

Tijdens de daarop volgende gedachtewisseling bleek dat de bouwplannen op die locatie werden omarmd, maar dat er zorgen waren over de bedenkingen die de naastliggende ondernemers (Slagerij van Meurs en Gasterij Vergeer) al naar voren hebben gebracht. Henk van der Smit (SGP) stelde voor het plan in twee delen te knippen om de voortgang te bespoedigen, maar daar voelde wethouder Jan Leendert van den Heuvel niet voor, omdat dan niet voldaan zou worden aan de eisen uit de woonvisie. Hij onderkende het belang van een goede communicatie, maar benadrukte dat die gesprekken al liepen en voortgezet zouden worden. Hij vond de motie dan ook overbodig, maar de meerderheid van de raad stemde daar toch voor als aanmoediging naar het college om alert te blijven. De grondexploitatie werd overigens met slechts één stem tegen ook vastgesteld.

Zon op het veld

Verder sprak de raad onder andere over de wensen- en bedenkingenprocedure van het regionale programma ‘zon op het veld’. Daarbij werd kritiek geuit op het feit dat alle negen zoekgebieden voor de aanleg van zonnevelden binnen onze gemeente liggen. Er werd gewezen op het feit dat het huidige stroomnet dit soort concentraties niet aankan. Ook was er commentaar op het feit dat grondeigenaren een brief hadden gekregen over deze problematiek waarin onvoldoende duidelijk werd gemaakt dat deelname aan eventuele zonnevelden volstrekt op vrijwillige basis zou zijn. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel beloofde te bekijken of over die brief een verduidelijking verstuurd zou kunnen worden. Het raadsbesluit over dit onderwerp waarin onder andere is vastgelegd dat meer ingezet moet worden op ‘zon op het dak’, werd unaniem vastgesteld.

Advertentie

Categorieën