Een schets van hoe de dorpswinkel Op Dorp eruit moet komen te zien.
Een schets van hoe de dorpswinkel Op Dorp eruit moet komen te zien. Foto: Dorpswinkel Op Dorp

Flinke gemeentelijke bijdrage nodig voor opstart dorpswinkel Reeuwijk-Dorp

Politiek

REEUWIJK-DORP - Zoals bekend leeft er in Reeuwijk-Dorp al geruime tijd de wens voor een dorpswinkel. Na het wegvallen van de ALDI is het immers niet meer mogelijk in het dorp de dagelijkse boodschappen te doen. Uit een enquête voor de dorpsvisie bleek dat 91% van de geënquêteerden wel de behoefte had aan en dergelijke voorziening. Tijdens de inspraakavond van de raad werden namens de initiatiefnemers de plannen gepresenteerd door Arun Groenendijk en Marjolein van Leeuwen. Daarbij kwam ook de vraag naar voren om vanuit de gemeente een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de opstart van de winkel.

door Bert Verver

Volgens de initiatiefnemers moet het begrip ‘dorpswinkel’ niet te eng worden genomen. De voorziening zou een centraal punt moeten zijn waar niet alleen boodschappen gedaan zouden kunnen worden. De winkel, waarvoor al een locatie gevonden is in een pand van Vergeer aan de Reewal, zou een ontmoetingsplaats kunnen zijn met o.a. als voorzieningen als pakket-ophaalpunt, afhaalpunt voor de apotheek en een algemeen informatiepunt voor organisaties.

Het bestuur van de inmiddels opgerichte coöperatie heeft veel voorbereidend werk verricht. Zo zijn er bezoeken gebracht aan soortgelijke winkels, is er een exploitatieopzet gemaakt en zijn er inkoopovereenkomsten afgesloten met Van Tol en de Versunie. Omdat het de bedoeling is dat de winkel vrijwel geheel op vrijwilligers gaat draaien is er een compleet klussenteam samengesteld en heeft de ledenwerving inmiddels 130 aanmeldingen opgeleverd.

Geld nodig

Uit de exploitatieopzet blijkt dat er naar verwachting een bedrag van 110.000 euro nodig is voor de verbouwing en inrichting van de winkel, inclusief de benodigde voorraad. Inmiddels is daarvan uit verschillende geledingen een bedrag van 60.000 euro toegezegd. De exploitatiebegroting laat zien dat er een wekelijkse omzet van 10.000 euro nodig is om break-even te kunnen draaien. Onder het toeziend ook van veel dorpsbewoners op de publieke tribune deden de inleiders een dringend beroep op aanwezige bestuurders om vanuit de gemeentefinanciën een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen om een verantwoorde start van de winkel mogelijk te maken.

Uiteraard kwam er op dat verzoek in deze bijeenkomst geen antwoord. Wel was er veel waardering voor het initiatief, maar hier en daar klonk er ook zorg door in de vragen die gesteld werden. Zo waren er vragen over de mogelijke overlap van activiteiten met het Huis van Alles maar de bestuursleden gaven aan dat daarmee samenwerking is gezocht en dat de activiteiten waarop de dorpswinkel ‘Op Dorp’ zich richt toch anders zullen zijn. 

In het verlengde van de discussie in de raad een week eerder vroeg Reinoud Doeschot (GroenLinks) zich af of de winkel een rol zou kunnen vervullen bij de decentralisatie van de gemeentelijke dienstverlening en hij kreeg daarop een positief antwoord.

Zorgen waren er ook over de financiële haalbaarheid waarbij gewezen werd op de toename van online inkopen en op de gang van zaken bij de dorpswinkels in Nieuwerbrug en Driebruggen. Volgens Arun en Marjolein is dat echter niet vergelijkbaar omdat die winkels van een verdienmodel uitgingen. Dat is bij ‘Op Dorp’ niet het geval en het zullen vooral vrijwilligers zijn die de winkel draaiende moeten houden.

Het voorstel van Henk van der Smit (SGP) om het initiatief verder te bespreken in commissieverband kreeg voldoende steun, al zal daarvoor wel een voorstel van het college nodig zijn. Of dat positief zal beantwoorden aan de vraag van de coöperatie is op dit moment niet te zeggen want op vragen van D66 in de laatstgehouden raad gaf wethouder Jan Leendert van den Heuvel al aan dat dat, gezien de financiële positie van de gemeente, wel moeilijk zal worden.

Advertentie

Categorieën