Logo kobr.nl
Foto:

Green Heart Ice Swim trekt 115 deelnemers

  Sport

REEUWIJK - Afgelopen zaterdag en zondag werd in de Surfplas de Green Heart Ice Swim gehouden, tevens het Open Nederlands Kampioenschap ijszwemmen. In totaal 115 zwemmers gingen het water in om één of meerdere afstanden te zwemmen. Het evenement werd georganiseerd door de Surfplas Ice Swimmers, een groep enthousiaste zwemmers uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en omstreken.

Het leek zaterdag wel lente met 11 graden en een zonnetje. Dit lentegevoel keerde om op zondag. Toen was het regenachtig met zeker 's middags een harde westenwind, wat het zwemmen extra zwaar maakt. Aan de wedstrijd deden zwemmers mee uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Estland. De Nederlands kampioenen op de kilometer, Kyra Wijnker bij de dames en Fergil Hesterman bij de heren, deden mee en ook de wereldrecordhouder op de kilometer, Sven Elfferich deed mee. De Nederlands kampioenen maakten hun reputatie waar. Kira Wijnker won alle afstanden waar ze aan meedeed, waaronder de 200, de 500 en de 1.000 meter. Fergil Hesterman won de 500 en de 1.000 meter.

Lokaal succes

Er was ook lokaal succes. Zo werd Surfplas Ice Swimmer Raymond Oosterbaan uit Gouda Nederlands kampioen op de 200 meter. Klapstuk van het evenement was de 4 x 250 meter vrije slag voor gemengde landenteams. De wedstrijd werd gewonnen door team NED2, gevolgd door DUI1 en NED3.

Naast de echte wedstrijdzwemmers, werd er ook meegedaan door mensen voor wie meedoen veel belangrijker is dan winnen. En die mensen liggen naar verhouding veel langer in het ijskoude water, wat het extra moeilijk maakt. Zo zwom Harry Willemse van de Windsurf Club Reeuwijk, tevens gastheer van de Green Heart Ice Swimm, 3:17 over de 100 meter schoolslag, terwijl de winnaar, Roel Jansen uit Sint-Oedenrode die afstand in 1:35 afraffelde. Maar de prestatie is er niet minder om.

IJszwemmen is voor alle leeftijden. De jongste deelneemster, Tabea Krone uit Duitsland, was op de dag van de wedstrijd 16 jaar en 11 dagen oud, terwijl de oudste deelneemster, Laurin Heemskerk-Stevens uit Ulvenhout, 75 jaar is. Volgend jaar wordt de Green Heart Ice Swim gehouden op 6 en 7 februari.

IJszwemmen

IJszwemmen mag ijszwemmen heten als de watertempratuur onder de 5 graden is. Met 5,9 graden werd aan die voorwaarde helaas niet voldaan. Uiteraard kon men wel gewoon Nederlands kampioen worden, maar de zwemtijden worden niet officieel erkend. Bij het ijszwemmen zwemt men in een zwembroek of badpak, met verder alleen een badmuts en een zwembril als bescherming tegen de kou.

Beeld: Jack van Staalduinen

Meer berichten