Afbeelding

Tom Nederend keert na 10 jaar terug in Bodegraven

Sport

BODEGRAVEN - Na tien seizoenen en ruim driehonderd Eredivisiewedstrijden het clublied ‘La la la Leiden’ te hebben gezongen bij ZVL-1886 (voorheen De Zijl), keert Tom Nederend (31) terug naar de plek waar het ooit allemaal begon: BZ&PC Bodegraven. De topschutter vindt dit hét juiste moment voor een terugkeer.

Nederend doorliep de gehele jeugdopleiding van BZ&PC en verruilde - na twee seizoenen in de hoofdmacht van BZ&PC te hebben gespeeld – de Bodegraafse wateren voor het toenmalige De Zijl. Een logische stap destijds naar het allerhoogste niveau van Nederland.

In de Eredivisie (toen nog Hoofdklasse) maakte de huidig inwoner van Oegstgeest furore door zijn palmares jaar na jaar uit te breiden. Nederend speelde finales om de Nederlandse beker, het landskampioenschap en de Supercup. Ook kwam hij uit in de LEN Throphy (Europa Cup in het waterpolo) in Georgië. De steunpilaar van de Leidse eredivisionist deed altijd mee in de play-offs voor het landskampioenschap en bereikte de afgelopen jaren steevast de halve finales.

De Leidse topscorer (vier keer behoorde hij tot de top 10 beste schutters van Nederland) speelde al vaker met de gedachte om terug te keren. ‘’Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad in Leiden, maar zeker de laatste jaren is er geregeld contact geweest over een eventuele terugkeer. Ik wilde alleen heel graag een nationale prijs pakken en dat stimuleerde me door te gaan. Nu is dát net niet gelukt, maar ik kan terugkijken op een fantastische tijd bij ZVL-1886, een club die qua cultuur best op BZ&PC lijkt.”

Nederend over zijn overstap: “BZ&PC heeft een leuke, talentvolle ploeg die de aansluiting met de top van de eerste klasse gevonden heeft. Ik hoop dat ik met mijn ervaring net dat beetje extra kan toevoegen om echt voor de bovenste plekken mee te spelen. En dat in een prachtig nieuw zwembad! Je begrijpt, dit voelde als hét moment om terug te keren bij de club waar ik ben opgegroeid.”

De Bodegravers werkten zich langzaam maar zeker terug naar de top van Nederland. Na de promotie afgelopen seizoen eindigde de Bodegravers op de vierde plek in de eerste klasse, het een-na-hoogste niveau van Nederland. Herman van Tongerloo (trainer/coach herenselectie), de trainer onder wie Nederend zijn debuut in de Bodegraafse hoofdmacht maakte, is verheugd: "De komst van Tom terug op het oude nest is een mooie toevoeging aan de selectie. In de afgelopen drie jaar hebben we de weg terug naar boven ingezet, volgend seizoen zetten we met de komst van Tom de volgende stap en willen we om de bovenste plaatsen meedoen.”