Logo kobr.nl
Lukas van den Broek tijdens de zeilinstructies.
Lukas van den Broek tijdens de zeilinstructies. (Foto: )

Kapitein van je eigen schip

  Sport

REEUWIJK - De Goudse Watersportvereniging Elfhoeven. 'Goudse', want tijdens de oprichting van deze vereniging viel dit stukje Reeuwijk nog onder Gouda. Jong en oud volgt zeilles om de nodige CWO-diploma’s te halen. Hiermee kun je overal een zeilboot huren. Lukas is een van de enthousiaste jeugdtrainers.

GWE is vooral een watersportvereniging, want naast zeilen kan hier ook geroeid worden en liggen er motorboten in de jachthaven. Lukas van den Broek: "Als zevenjarige begin je in een optimist met zeilen. Stel je voor: als zevenjarige in je eentje in een optimist zeilen, kapitein van je eigen schip, dat is toch geweldig!

De eerste les is altijd in het zwembad. Daar leren de kinderen wat er gebeurt, als de boot kapseist. Je hoeft niet in paniek te raken, want zelfs onder de boot kunt je ademhalen! We testen ook hoe het is om met een zwemvest te zwemmen. Kun je dan bijvoorbeeld nog duiken?"

Lukas vervolgt: "Tot je zestiende leer je in allerlei verschillende zeilboten zeilen en behaal je daarbij de nodige CWO-diploma’s. Tegen de tijd dat je 10 bent, kun je zelfstandig met een zeilboot op pad. Zeilen is zoiets als fietsen: je verleert het nooit. Je voelt aan waar de wind vandaan komt, wat het water doet en probeert samen met je boot in evenwicht te blijven.

Tijdens de lessen heeft elke instructeur (in een motorbootje) zo’n vijf zeilbootjes onder zijn hoede. Naast het leren zeilen zijn veiligheid en waterverkeersregels heel belangrijk. Na de les zit je met elkaar op de kant en daar ontstaan de hechte vriendschappen. Een groot deel van de jeugd wordt uiteindelijk weer instructeur."

Het mooie van deze vereniging is de eigen jachthaven met veel faciliteiten. Het uitzicht over de plas is uniek. Daarom zit het terras bij het verenigingsgebouw al snel vol (alle faciliteiten zijn alleen voor leden). Als je op de Elfhoevenplas kunt zeilen - met al die eilandjes en de flats van Gouda die de wind verraderlijk doen draaien - kun je overal zeilen. Het is dan ook niet verrassend dat er heel wat topzeilers ooit bij de Goudse Watersportvereniging Elfhoeven gestart zijn.

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Erica van Os

Meer berichten