Al druk bezig met de voorbereiding van Open Water Bodegraven 2021, vlnr: Ginger Pouw, Nico Dijkshoorn, Henk Labordus, Katja Wetsteijn, Hans van Wijk, Roland Schol en Annemiek van der Meer. Op de foto ontbreekt Bart van der Zwaan.
Al druk bezig met de voorbereiding van Open Water Bodegraven 2021, vlnr: Ginger Pouw, Nico Dijkshoorn, Henk Labordus, Katja Wetsteijn, Hans van Wijk, Roland Schol en Annemiek van der Meer. Op de foto ontbreekt Bart van der Zwaan. Foto: Erwin Korevaar

Open Water zwemmen in de Rijn: 19 juni 2021

Sport

BODEGRAVEN - Door de coronamaatregelen schuift ook het Open Water zwemevenement in de Oude Rijn te Bodegraven door naar volgend jaar, namelijk naar 19 juni 2021. Eigenlijk zou dit waterspektakel voor wedstrijd- en recreatieve zwemmers en triatleten plaatsvinden op 20 juni van dit jaar.

"De omstandigheden maken het onmogelijk om ons zwemevenement dit jaar te organiseren," aldus Henk Labordus, coördinator van de organisatie. "Voor deelnemers en toeschouwers is het verplaatsen naar 2021, wel zo veilig." In de tussentijd gebeurt er in en rond de wateren van het Groene Hart wel het nodige, waarover de Bodegraafse Zwem & Polo Club BZ&PC via de diverse sociale mediakanalen zal berichten.

"Mede door de coronacrisis zwemmen individuele zwemmers vaker in buitenwater," vertelt Henk verder. "Je komt ze in onze omgeving tegen in bijvoorbeeld het water van de Reeuwijkse Plassen, de Wonne, de Wiericke of in de Oude Rijn. Maar in het hele land zie je dezelfde trend. BZ&PC komt deze zwemmers graag tegemoet met een leuk evenement. De Open Water zwemwedstrijd in ons dorp dateert al van 1998, toen in het leven geroepen voor het 60-jarig jubileum. Ter herinnering aan de beginjaren, toen BZ&PC nog in de Oude Rijn trainde. Met een tussenpauze van een paar jaar zou het dit jaar de 18e editie worden. Die moet dus nog even een jaartje wachten, maar volgend jaar zien we graag weer veel zwemmers tegemoet!"

Bekende zwemmers
Open Water zwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die zich afspeelt in het buitenwater. In meren, kanalen, recreatieplassen en op zee. Nederland kent een rijke historie in het open water zwemmen met ook internationaal veel succes. Wie kent niet de gouden Olympische race in Beijing van Maarten van der Weijden (die twee jaar geleden zelf mee zwom in Bodegraven) en de gouden Olympische medailles in Rio 2016 van Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal?

Steeds meer zwemmers
Ook in het Groene Hart is het Open Water zwemmen dus opkomend. Daarom informeert BZ&PC zowel startende als geoefende buitenzwemmers over mooie zwemspots, de veiligheidsregels (met zijn tweeën zwemmen én met zo’n fluorescerende safer swimmer, wetsuits, koud of warm water en over bijzondere ontmoetingen), maar ook over open water-tochten en wedstrijden die wel nog dit jaar plaatsvinden. En natuurlijk de virtuele Open Water wedstrijden van de KNZB-wedstrijdkalender. Op deze wijze kun je nú al meedoen aan Open Water klassementen in je eigen zwemwater.

http://bzpc-bodegraven.nl/openwater

Beeld: Erwin Korevaar

Advertentie

Categorieën