Afbeelding

'De natuur rond het water verveelt nooit'

Sport Sport verbindt

BODEGRAVEN - De Rijn met haar zijtak naar de Enkele Wiericke is als het ware de sporthal voor roeivereniging RijnRees uit Bodegraven. De vereniging is drie stalen roeiboten rijk. In elke boot kunnen zes roeiers en een stuurman of -vrouw plaats nemen. “De natuur op en rond het water is een schouwspel wat nooit verveeld," aldus Riet Kolenberg, erelid van de vereniging.

"Samen met de cadans van het roeien en de beslotenheid van die ene boot op het water met de roeiers met wie je die deelt is de kracht van de vereniging. Daarnaast,” zo vult Riet aan, “zorgen we ervoor dat de contributie zo laag mogelijk blijft. We onderhouden de boten zelf.”

Daarmee is eigenlijk al de noodzakelijke informatie weergegeven. Als de natuur je raakt. Als je de stilte van varen op het water, zo zonder motor, kent, dan hoef je niet eens te kunnen roeien om toch te weten hoe waanzinnig mooi dat is. “Roeien,” zo geeft Riet aan, “is een kwestie van watervast zijn. Niet iedereen is dat van nature. Je moet weten wat het water doet. Het is een kwestie van aanvoelen wat de wind, het water, de golfslag en de stroming doet. Maar zo ver gaat het bij het roeien in de ijzeren sloepen op de Rijn niet. Natuurlijk kan zo’n boot ook omslaan maar daar moet je dan wel moeite voor doen.

In april gaan de boten in het water. Doorgaans wordt er een uur geroeid, dan komen de koffiekannen uit de tassen en na een halfuur wordt de terugreis weer aanvaard. Er zijn verschillende tijdstippen zowel ’s avond als overdag dat er geroeid wordt. De vereniging telt tussen de 80 en 100 leden en zo’n negen roeiteams. Eens per jaar een clubdag en als je het leuk vindt, eens per maand een borrel voor het onderlinge contact. In december gaan de boten weer uit het water. Je weet het nooit het zou nog eens kunnen gaan vriezen.

Proefroeien is natuurlijk altijd gratis. Het samenstellen van je eigen clubje roeiers en stuurman is ook een mogelijkheid. Zo zijn de meeste roeiteams ontstaan. Heerlijk, op het moment dat je in de boot stapt en afduwt laat je je zorgen aan de kant!

Beeld: RijnRees

Afbeelding