Logo kobr.nl
Foto:
Sport verbindt

Spelen met snelheid en de elementen

  Sport

REEUWIJK - Met een oostenwind gaan ze los. Niet alleen de leden van Windsurfclub Reeuwijk, maar ook surfers uit de omgeving. De wind staat dan over de lengte van de plas. Dan heb je ruimte genoeg om vaart te maken. De snelheid die zo’n plank kan maken, is de optelsom van het spel tussen wind en water.

Michelle Marijt is een van die enthousiastelingen die lid is van de Windsurfclub. Het spel met de wind op het water heeft iets magisch. Als ze daarover vertelt, gaan haar ogen glimmen. Michelle kwam zo’n tien jaar geleden tijdens een van de surfdagen voor het eerst op locatie bij Windsurfclub Reeuwijk. De wind stond zo gunstig dat de leden besloten om niet naar een andere locatie te gaan, wat tijdens die dagen gebruikelijk is, maar om op de surfplas te blijven. “Het voelde als een warm bad,” zo vertelt Michelle. “Tot die tijd surfte ik alleen op de Zeeuwse wateren, maar hier vond ik aansluiting bij andere fanatiekelingen. Voorheen had ik de tips en tricks afgekeken of op internet gevonden. Hier leerde ik de techniek van een instructeur. En alles wat op het water lukt, deel je met elkaar in de kantine. Het is een solosport, maar samen op het water daag je elkaar toch uit.”

Michelle blijkt een echte bruggenbouwer. Ze zet zich in voor verbinding van de clubleden met de natuur rond de surfplas. Zo wordt bijvoorbeeld met elkaar het zwerfvuil verzameld. Ze brengt ook verbinding tussen mensen: de leden van de roei- en zeilvereniging komen surfen en omgekeerd gaan de surfers zeilen. Dankzij Michelle staan ook surfclubs in de omgeving ook in contact.

“We zijn geen commerciële surfclub,” vertelt Michelle. “De surflessen worden door vrijwilligers van de vereniging gegeven, twee instructeurs op twaalf personen. Als beginneling kun je de basismaterialen bij de club huren (12-surf), met als voordeel dat je na een jaar gelijk materiaal kunt kopen voor gevorderden, want dat ben je dan echt geworden. Gevorderden surfen de hele winter door. Als beginner val je te vaak in het water en dat kan héél koud zijn.” Naast het surfen worden er activiteiten georganiseerd, zoals een tochtje over álle plassen. “Met twee keer klunen en de oude materialen van de club lukt dat!”

Michelle: “Het surfmateriaal is niet meer te vergelijken met dat van vroeger. Het is lichtgewicht en heeft handige sluitingen, zodat je geen kracht meer hoeft te zetten of knopen hoeft te leggen die toch altijd losser raakten. En hoe meer je het surfen onder de knie krijgt, hoe lichter het wordt. Als je eenmaal met je trapeze kan inhaken, kun je uren blijven doorgaan.” Genietend van de kracht van wind, water en je snelle plank.

Meer berichten