Logo kobr.nl
Foto:
Sport verbindt

Zolang je mobiel bent, kun je dit spel spelen

  Sport

BODEGRAVEN - Iedereen kent het spelletje wel van de camping. Je hebt badmintonrackets en een shuttle, die bij teveel wind altijd de bomen in waait. De professionals spelen binnen en kunnen de shuttle een snelheid van zo’n 300 km per uur geven. Maar zo gek gaat het er bij BBS Bodegraven niet aan toe.

Er is een tijd geweest dat er zowel in Bodegraven als in Reeuwijk een zelfstandige badmintonvereniging was. Nu pakken de recreanten en wedstrijdspelers de badmintonrackets uit de tas in de Bodegraafse Sporthoeve. En als we erelid Ton Dorrepaal zo beluisteren is het een vereniging van sportieve gezelligheid. Maar het blijft een sport: als het even kan, wil je winnen.

Bij BBS kun je twee avonden in de week spelen. Op dinsdagavond is er een professionele trainer van de badmintonbond aanwezig, die na de warming-up zowel recreanten als competitiespelers techniek aanleert. Op vrijdagavond geeft Ton zelf les. Dan gaat het vooral om de spelregels, zoals de werking van de puntentelling en de lijnen op het veld. Vanaf 20.30 tot 23.00 uur staat de sporthal tot ieders beschikking. Er is altijd wel iemand om tegen te spelen.

Bij badminton speel je single, dubbel of ‘mix’ (een dame en heer). Een team dat meespeelt in de competitie speelt zo’n veertien wedstrijden per jaar: zeven uit en zeven thuis. De twee jeugdselectieteams trainen op beide avonden. Ton: “Er is een mooie betrokkenheid vanuit de vereniging en de ouders. Zowel uit als thuis worden ze begeleid.”

Donderdag- en vrijdagochtend zijn voor de recreanten van zo’n 50 jaar tot ouder dan 80, waar tweederde van de vereniging uit bestaat. Na de warming-up gaan alle rackets op één hoop en per vier worden ze er dan uitgehaald. Zo worden de teams gevormd. Voor de koffie wordt er een uurtje gespeeld. Na de koffie zoeken degenen van gelijk niveau elkaar op en gaat het er wat fanatieker aan toe. Door de jaren heen zijn ze een echte vriendenclub geworden, wat wordt onderstreept door de uitjes die ze organiseren. “Het is een open vereniging,” zo vertelt Ton. “Als je nieuw binnenkomt, is er altijd iemand die je opvangt. De eerste drie avonden kun je kennismaken met de sport. Daarna beslis je of je wel of niet lid wordt. Jeugdleden krijgen een racket van de vereniging.” En de shuttles? “Die zijn van de vereniging.”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten