Vincent van Luit geeft het stokje door aan Esther van Beelen.
Vincent van Luit geeft het stokje door aan Esther van Beelen. Foto: Ad van den Herik

Wisseling van de wacht bij Wbv Reeuwijk

Zakelijk

REEUWIJK - Na 10 jaar vindt Vincent van Luit het welletjes. Hij stopt als directeur-bestuurder van Woningbouwvereniging Reeuwijk en gaat met vroegpensioen. In zijn plaats komt Esther van Beelen. Wat de twee gemeen hebben? Het denken vanuit de huurder.

De gestyleerde artist impressions aan de wand geven niet alleen kleur aan de directiekamer, ze vertellen ook het verhaal van de ambities én slagkracht van Woningbouwvereniging Reeuwijk. “Kijk, dit zijn de nieuwbouwwoningen in Waarder,” klinkt Vincent van Luit (64) vol trots. Esther van Beelen volgt de wijsvinger van de aanstaande pensionado nauwgezet. “Dat daar is Reesvelt II in Reeuwijk-Dorp en dit is het project aan de Raadhuisweg in Reeuwijk-Brug,” vertelt de Assendelfter.

Drijfveren
In 2011 gaf Van Luit zijn carrière een doelbewuste wending en koos - na de woningcorporaties in Zaanstad (18.000 woningen) en Amsterdam (35.000 woningen) - voor een organisatie van bescheiden omvang: Woningbouwvereniging Reeuwijk, met circa 1100 woningen. “Ik miste het contact met de huurders, de wijk en het personeel. Bij grote organisaties ben je alleen maar aan het vergaderen, terwijl ik met mijn voeten in de klei wilde staan,” verduidelijkt Van Luit. “Ook het directe contact met de huurdersvereniging gaf positieve energie. Ik ben trots op de relatie die we met elkaar hebben opgebouwd.”

Zijn opvolger Esther van Beelen heeft vergelijkbare drijfveren. De 53-jarige Dordtse studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en vanaf midden jaren ’90 ontdekte ze de wereld van de volkshuisvesting. “De woningsector en de huurders hebben mijn hart,” voert zij als motivatie aan waarom zij in Reeuwijk aan de slag gaat. Haar komst zal overigens niet tot grote koerswijzigingen leiden. “Ik ben niet zo iemand die alles anders wil doen. Voor mij gelden betrokkenheid, betrouwbaarheid en samenwerking als waarden voor de toekomst.” Van Beelen kreeg in de achterliggende jaren diverse volkshuisvestelijke zaken op haar bordje in verschillende gemeenten, zoals sloop, nieuwbouw, wijkbeheer en wijkversterking. “Met altijd het accent op moeilijke, kwetsbare wijken,” benadrukt ze.

Een gezamenlijk doel
Als de twee het over één ding eens zijn, dan is het wel die verfoeide huurdersheffing. Of, beter gezegd, de inspanning om die af te schaffen. “We maken nu ieder jaar vier maanden huuropbrengst over naar Den Haag,” rekent Van Luit voor. Beiden rekenen erop dat het nieuwe kabinet de heffing geheel of gedeeltelijk terugdraait. “Anders kunnen woningcorporaties de opgaven voor de komende jaren niet waarmaken,” denkt Van Luit. Hij doelt dan onder andere op de bouw van sociale huurwoningen, het huisvesten van het toenemend aantal senioren en het inspelen op de trend van gezinsverdunning. “En de energietransitie,” voegt Van Beelen daar aan toe. “Bij sloop- en nieuwbouwplannen hoop ik de huurders te overtuigen dat we niet alleen in het nu leven, maar dat we de lat hoog moeten leggen, zodat onze kinderen en kleinkinderen hier ook nog kunnen wonen.”

Nauw contact met onze huurders
Op verzoek diept Van Luit enkele herinneringen op over gebeurtenissen of projecten die hem van de afgelopen tien jaar die hem met trots vervullen. “Ik ging regelmatig op de koffie bij een huurder. Aan het begin van zo’n gesprek kwamen wat klachten, maar daarna ging het meestal over de woonbeleving.” Naast deze leerzame ervaringen denkt hij ook met plezier terug aan de totstandkoming van de Maximalocatie in Waarder, de ontwikkeling van winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk en het voor elkaar krijgen van het Thomashuis en Herbergier. “Mooi dat we dat voor deze mensen hebben kunnen doen.”

Eind 2020 zette Van Luit zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst met Mozaïek Wonen. De ‘grote broer’ (10.000 woningen) nam per 1 januari 2020 de bedrijfsvoering (en het personeel) van Woningbouwvereniging Reeuwijk over. “Dat betekent dat ik nog het enige personeelslid ben,” glimlacht Van Beelen. Doordat de bedrijfsvoering nu bij Mozaïek Wonen ligt, is Van Beelen ‘slechts’ bestuurder en geen directeur-bestuurder, zoals er nog op het visitekaartje van Van Luit staat. Nu de samenwerking met Mozaïek Wonen zich nog in een pril stadium bevindt, gaat Van Beelen drie dagen in de week aan de slag. Daarna volgt een afbouw naar 20 uur. “Wat mij voor ogen staat, is dat de huurders door de samenwerking met Mozaïek Wonen een plus ervaren en dat die voelbaar blijft in de komende jaren. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

En wat volgt hierna?
Vanaf 1 mei breekt er voor Van Luit een nieuwe levensfase aan. Meer golfen, meer tijd voor de kleinkinderen en op pad met de onlangs aangeschafte caravan. En Reeuwijk? Laat hij het dorp helemaal los? “Uiteraard ben ik nieuwsgierig en blijf ik de komende jaren de projecten volgen die ik in gang heb gezet, zoals de Rietveldwoningen en de Raadshuisweg.”

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Leuk, een dame
Bij Woningbouwvereniging Reeuwijk fungeert de Raad van Commissarissen als werkgever van de (directeur)-bestuurder. Voorzitter Teo van Craaikamp kijkt met een goed gevoel terug op de wervingsprocedure en de aanstelling van Esther van Beelen als bestuurder. “Doordat 80 procent van onze bedrijfsvoering is overgenomen door Mozaïek Wonen kwamen we in een aparte situatie terecht. We hebben alle vertrouwen in Esther als bestuurder en we vinden het leuk dat de nieuwe bestuurder een dame is.”

Advertentie

Categorieën