Logo kobr.nl
Lely Orbiter - Familie Oostdam, Bodegraven (Jorden, Yvonne, Nicole, Niels, Jeroen, Erwin)
Lely Orbiter - Familie Oostdam, Bodegraven (Jorden, Yvonne, Nicole, Niels, Jeroen, Erwin) (Foto: Ernie Buts)

'Onze eigen melk van koe tot fles'

  Landbouw / Visserij

BODEGRAVEN - Melkveebedrijf Familie Oostdam verkoopt vanaf vandaag zijn eigen melk. Met een unieke alles-in-een melkfabriek verzorgen de Oostdammers het hele proces van koe tot fles.

Woensdag 19 februari lanceert de familie Oostdam de Orbiter, een compacte melkfabriek van agrarisch innovator Lely, met een eerste levering van hun eigen melk aan online supermarkt Picnic. De fabriek staat op het erf van de boerderij en is de eerste in zijn soort die het hele verwerkingsproces in één gebouw samenbrengt. Yvonne Oostdam straalt: "De fabriek zorgt voor een volledig geautomatiseerde melkverwerking. De rauwe melk gaat van de koe de machine in, wordt gepasteuriseerd, gehomogeniseerd, verpakt en gekoeld. Het is supergaaf om onze eigen melk van koe tot fles te kunnen volgen."

Fabriek bij de boer

De familie Oostdam wilde al tijden meer met hun melk. Ze konden simpelweg hun productie verdubbelen, maar ze wilden niet meer van hetzelfde. "We willen waarde toevoegen aan ons product," vertelt Yvonne. "Bijvoorbeeld door de productieketen in te korten."

Jorden Oostdam licht de redenering toe: "We vonden het eigenlijk vreemd dat melk die hier geproduceerd wordt, eerst door het hele land gaat voordat het hier in Bodegraven weer op tafel belandt. Maar het is veel te ingewikkeld en kostbaar om die productieketen zelf te gaan organiseren. En toen kwam Lely."

Het innovatieve bedrijf Lely presenteerde een prototype van de Orbiter, een handzame melkfabriek die een boer in staat stelt om zijn melk zelf te verwerken en direct aan een supermarkt of andere winkel te leveren. "Dat was precies wat wij voor ogen hadden," zegt Jorden. "We namen contact op en uiteindelijk zijn wij uitgekozen om een Orbiter te plaatsen."

Innoveren en uitproberen

"Het was heel bijzonder om in het ontwikkelproces mee te gaan," zegt zoon Niels. "De melkverwerking blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend." Al twee maanden test de familie samen met Lely elke stap in het proces. "Er zijn allerlei gezondheidsmaatregelen waaraan de melk moet voldoen. Daarom sturen we van elke stap een melkmonster naar het lab: de melk komt van de koe, monster. De melk wordt gepasteuriseerd, monster. De melk wordt gehomogeniseerd, monster."

Beetje bij beetje wordt het proces verbeterd. "We verzamelden zoveel mogelijk data en bespraken alles waar we tegenaan liepen. Het was innoveren en uitproberen. Daarom zijn we extra trots dat we nu van start kunnen."

Mijn Melk

De familie Oostdam sluit zich aan bij het initiatief 'Mijn Melk', waaronder alle boeren die met een Orbiter zich verzamelen. Mijn Melk wil consument en producent dichter bij elkaar brengen en boeren de kans geven hun verhaal te vertellen. "Mensen hebben steeds meer de behoefte om te weten waar hun voedsel vandaan komt. Met Mijn Melk halen we melk uit de anonimiteit," legt Yvonne uit.

Lees verder op pagina 5.

Daarnaast staat Mijn Melk voor een goede behandeling van koe en boer. "Wij geven de koe zoveel mogelijk vrijheid. Ze kiezen zelf wanneer ze naar buiten willen en wanneer ze gemolken worden," voegt Jorden toe. "En omdat we onze melk direct aan de winkel verkopen, zonder tussenkomst van een grote melkfabriek, krijgen we ook een eerlijke prijs voor onze inspanningen."

Picnic en eigen merk

De eerste afnemer van de zelfgeproduceerde melk van de familie Oostdam is online supermarkt Picnic. De melk wordt verkocht als 'private label', oftewel als huismerk. "Vier keer per week krijgen we een order binnen en het kost ons één dag om die te verwerken," vertelt zoon Jeroen. "De melk wordt opgehaald en kan binnen 36 uur bij de consument zijn. Dat duurt normaal gesproken een week. Onze melk is dus heel vers."

De Oostdammers gaan ook onder hun eigen naam produceren. "We hopen onze melk te verkopen aan organisaties in de omgeving. Zo maken we de keten nog korter."

Wil je de melk van de familie Oostdam proberen? Kies dan voor de volle melk. "Die is direct gepasteuriseerd en verpakt, er is niks uitgehaald of aan toegevoegd. Dat betekent dat hij precies zo vol en romig smaakt als de koe het heeft gegeven. Kakelvers, maar dan van een koe. Loeivers!"

Tekst: Key Tengeler. Beeld: Ernie Buts

Meer berichten