Afbeelding
Foto: Sharon Tijsinger

Feestelijke opening Uitkijktoren 'Wierickewachter'

Algemeen

Driebruggen - Het project 'Herinrichting Enkele Wiericke' is vorige week succesvol opgeleverd na een periode van ruim 7 jaar. Om de afronding van het project te vieren werd mede op initiatief van het Dorpsteam Driebruggen het idee gelanceerd om in de bomen aan de Wiericke uitkijkpost te plaatsen. Helaas bleken de bomen te zwak voor een boomhut. Gelukkig werd een mooie, losstaande uitkijktoren ontworpen die vorige week centraal stond in de feestelijke afsluiting van het project.

De Enkele Wiericke is het bijna acht kilometer lange kanaal, grenzend aan het veenweidegebied Lange Ruige Weide. Gegraven in 1364 om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Hollandse IJssel loopt de Enkele Wiericke van Fort Wierickerschans tot Haastrecht. In 1672 werd op last van Willem III van Oranje langs de westoever van de Enkele Wiericke de Prinsendijk opgeworpen om het water te verzamelen in de Lange Ruige Weide, als onderdeel van de oude Hollandsche Waterlinie.

Na de dijkverzakking en overstromingen in Wilnis (in 2003) is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met onderzoek en voorbereidingen gestart voor een meerjarig kadeverbeteringsproject van de oostelijke kade van de Enkele Wiericke. Sinds 2010 is jarenlang gewerkt om de kade op te hogen en het kanaal met ecologische beddingen natuurvriendelijker in te richten. Olaf Peek, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, bevestigt dit: "De her­inrichting van de Enkele Wiericke kent alleen maar winnaars. Het gebied is veiliger, meer natuurlijk ingericht, met volle medewerking van de lokale gemeenschap."

Verbondenheid

Provincie, waterschap, gemeente, aannemers, boeren en bewoners uit het gebied hebben namelijk een enorme verbondenheid laten zien in dit traject, zo vertelt Bert de Groot van het Hoogheemraadschap. Hij roemt vooral Gert van den Hoeven, die alle betrokken boeren snel bereid heeft bevonden om de benodigde ruilverkaveling te realiseren voor de uitbreiding van de beddingen.

Tijdens de feestelijke afronding van het project werd de uitkijktoren overgedragen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Wethouders Kees Oskam en Jan Leendert van den Heuvel namen de toren als cadeau in ontvangst door ceremonieel de overdrachtsakte te tekenen. De toren is de afgelopen maanden onder leiding van aannemer Peek door studenten van het Welland­college in Houten gebouwd. Zij zullen de komende jaren ook zorgen voor het onderhoud.

Naam

Het enige wat op deze dag nog ontbrak was de naam van de toren. Het Dorpsteam Driebruggen had hiervoor een prijsvraag uitgeschreven. Uit meer dan 120 inzendingen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen: Gretha Kuipers
en Renée Tap. Beiden hadden de naam 'Wierickewachter' ingezonden. Adriaan Dijkstra van het Dorpsteam Driebruggen was intensief betrokken bij de realisatie van de uitkijk­toren en overhandigde namens het dorpsteam de winnaars een attentie. De echte prijs was natuurlijk de onthulling van hun naam van de toren. Na deze onthulling konden de vele aanwezigen de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht, om daarna beneden te genieten (en weer warm te worden) van een heerlijke kom hete erwtensoep.

De Wierickewachter is een prachtige uitkijkplaats geworden voor bewoners, passanten en toeristen die ons gebied bewonen en bezoeken, zo stellen het dorpsteam en de aanwezigen. "De toren staat trots in het landschap. Trots dat het
project met zoveel samenwerking van lokale overheid, aannemers, boeren en bewoners gerealiseerd kon worden." Tot en met zondag 11 februari 17.00 uur is op ieder oneven uur een filmverslag op TV Bodegraven te zien over de werkzaamheden aan de Enkele Wiericke. De film is gemaakt door Jotja Bessems in opdracht van Stichtse Rijnlanden.

Tekst en beeld: Sharon Tijsinger

Advertentie

Categorieën