Afbeelding

Energiecoöperatie officieel opgericht Groene stroom vanuit je eigen achtertui

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk is een feit. Door het ondertekenen van de oprichtingsstatuten op vrijdag 9 februari jl. bij notaris Nicole Stigter van Westerhuis Notarissen te Gouda is de energiecoöperatie
formeel opgericht. Deze coöperatie heeft als doel een duurzame lokale energie­voorziening te zijn en is er voor alle inwoners van de gemeente.

De Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk gaat als vervolg op het raadsbesluit van 25 oktober 2017 een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van onze gemeente. Samen met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Coöperatie De Windvogel en de Omgevingsdienst Midden Holland wordt een start gemaakt met het realiseren van duurzame elektriciteitsproductie in Bodegraven-Reeuwijk. Daarvoor wil de coöperatie windmolens en zonnevelden gaan bouwen en exploiteren. Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zoals verenigingen en instellingen kunnen lid worden van de coöperatie. Leden van de coöperatie zijn afnemers van de lokaal opgewekte duurzame elektriciteit, waarvan de prijs concurrerend zal zijn met die van commerciële aanbieders. Het coöperatieve karakter betekent verder dat winsten terugvloeien naar de lokale gemeenschap. De leden van de coöperatie kunnen via de ledenvergadering meestemmen over belangrijke beslissingen in de coöperatie.

Stuwende kracht

Dick van Elk is initiatiefnemer en adviseur van de coöperatie. "Zonder zijn inbreng en stuwende kracht zou deze coöperatie er niet gekomen zijn", aldus Jan Bouwens, voorzitter van de coöperatie. De gemeente organiseert een open proces waarin alle belanghebbenden kunnen meedoen en waarin gezamenlijk gezocht wordt naar geschikte locaties voor windmolens en zonnevelden. Daarom organiseert de gemeente samen met De Windvogel een vijftal bewonersavonden om suggesties te inventariseren. De data en locaties van deze bewonersavonden zijn: 20 februari bij Gasterij Vergeer, Reeuwijk-Dorp; 22 februari in het Wierickehuis, Nieuwerbrug; 5 maart in Zalencentrum De Brug, Reeuwijk-Brug; 7 maart in het Huis van Alles, Waarder en tot slot 12 maart in de Trouwzaal van het gemeentehuis, Bodegraven. Aanvang alle avonden om 19.30 uur. Bij de inloopavonden zijn Dick van Elk en het bestuur van de coöperatie, bestaande uit Jan Bouwens (voorzitter), Herbert Pos (secretaris), Broos de Groot (penningmeester) en Rob Kamer (medebestuurslid) zoveel mogelijk aanwezig zijn.

Belangstellenden voor groene stroom vanuit deze nieuwe energiecoöperatie, kunnen ook op de website alle informatie vinden en zich daar ook aanmelden.

www.kringloopgemeenschap.nl

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën