Marja en Arie Elderhorst in de keuken van ‘t Wapen
Marja en Arie Elderhorst in de keuken van ‘t Wapen

Traditie in catering op verkiezingsdag

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Bij de 18 stembureaus die onze gemeente telt, zitten sinds vanmorgen de leden die zich speciaal voor deze dag hebben opgegeven. Elk stembureau heeft een voorzitter. Hij of zij is degene die vanmorgen om 6.30 uur de stembiljetten en andere spullen heeft opgehaald bij het Klantcontactcentrum. Om 7.00 uur gingen de stembureaus open en moest alles in orde zijn.

Het is een lange dag voor de leden want de stembureaus sluiten pas om 21.00 uur en daarna gaan zij samen met de 'tellers' aan de slag om al de uitgebrachte stemmen te tellen. Ook de tellers hebben zich via de site van de gemeente opgegeven en ook zij krijgen, evenals de leden, een vergoeding voor hun diensten. De lunch wordt traditiegetrouw verzorgd door 't Wapen. Marja en Arie Elderhorst vertellen hoe één en ander in zijn werk gaat. Marja: "In samenspraak met mevrouw Plooij van de gemeente wordt er zo rond december een menu samengesteld. De leden kunnen uit drie hoofd- en twee nagerechten kiezen. Vegetarisch, vis of vlees en de nagerechten zijn uitgekiend zoet met een fristintje. Per stembureau krijgen wij de wensen van de leden door."

Nodige voorbereidingen

"Onze twee koks beginnen op dinsdag al met de voorbereidingen. Woensdag, de dag van de verkiezingen, staan we allemaal op scherp. De maaltijden moeten om twaalf uur worden geleverd. De gerechten zijn zo gekozen dat ze in een speciale doos in de warmhoudbox goed warm kunnen blijven. De leden kunnen tenslotte niet allemaal tegelijk aan tafel gaan. De twee koks vullen de dozen, elk gerecht in een compartiment. Arie controleert of elke auto de juiste hoeveelheden meeneemt. Zo gaan er vijf auto's op pad naar de verschillende stembureaus. En mocht het toch nog verkeerd gaan, dan staat er bij 't Wapen nog een auto reserve voor eventuele naleveringen. In de avond halen we de spullen weer op als we de broodjes en de soep brengen. Mocht het laat worden, dan wil het nog wel eens zo zijn dat we een bittergarnituur bij de tellers en de leden brengen. Maar dat is eerder bij de landelijke verkiezingen, omdat de opkomst van stemmers dan doorgaans hoger ligt."

Arie: "Hoe lang we het al doen? Het is begonnen toen mijn ouders de Pepermolen hadden. Na de fusie van de twee gemeenten mochten we blijven leveren. Hoe vaak we precies geleverd hebben? Landelijke verkiezingen, gemeentelijke verkiezingen en dan ook nog eens tussentijdse verkiezingen als er een kabinet sneuvelde… ik heb werkelijk geen idee. Maar we doen het graag, even met elkaar pieken en als dan iedereen lekker gegeten heeft, zijn wij helemaal tevreden."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën