Afbeelding

Maak bloemenbom voor bijen

Algemeen

Bodegraven en Reeuwijk - Twee jonge meiden, één doel: een betere omgeving voor bijen creëren door leuke activiteiten te organiseren. Zo kun je Loïs le Maître (18) en Esmee Hensen (21) uit Bodegraven omschrijven. Ze zijn vrijwilliger, organiseren veel bij de scouting en Jongerencentrum De ZON, zijn activistisch ingesteld en eigenlijk ook wel idealistisch. En nu zetten ze zich in voor bijen via 'Bodegraven-Reeuwijk zoemt'. Esmee: "Op zaterdag 26 mei organiseren we een workshop om bloembommetjes te maken en er komt een imker langs. Iedereen is welkom en het is erg leuk voor kinderen!"

"Via GroenLinks kwam het initiatief," vertelt Esmee. Zij zijn al ruim een jaar actief bezig om stappen te zetten om bijen beter te beschermen. "Ze wilden de bij weer in the picture van de gemeente zetten. Het begon met de bloemzaaidag en biodiversiteitdag, maar ze wilden ook inwoners erbij betrekken. Daarom is er een activiteitencommissie opgezet, ik zit daar ook in." Later is Burgerinitiatief Reeuwijk betrokken geraakt en Loïs is er zomaar ingerold. "Esmee vroeg of ik het leuk vond om mee te doen. Natuurlijk! Organiseren vind ik erg leuk, zeker als je mensen bewust kan maken van iets belangrijks."

Belangrijke bijen

De twee vriendinnen willen veel vertellen. Ze vullen elkaar aan en praten soms door elkaar heen omdat ze hun enthousiasme niet kunnen inhouden. Van het belang van de bij voor de maatschappij zijn ze zeker op de hoogte, van de details iets minder. "We zijn meer van het organiseren," vertelt Esmee, "Loïs weet wat meer over bijen."

Loïs: "Het komt erop neer dat bijen een ontzettend belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Om voedsel te laten groeien, is bestuiving van gewassen nodig en dat wordt grotendeels door bijen gedaan." Circa 80 procent. Echter, de helft van alle bijensoorten wordt bedreigd. "Bijen halen hun voedsel uit wilde bloemen, maar die vind je nauwelijks meer. Mensen hebben hun hele tuin bestraat en het maaibeleid van de gemeente kan stukken beter. Ze maaien vlak voor de zomer alles plat, zodat er niks meer kan groeien of alleen nog enkele soorten. Niet alles hoeft plat." De meiden willen de ernstige situatie van de bijen benadrukken, maar wel op een leuke manier en voor iedereen.

Workshop

Op zaterdagmiddag 26 mei organiseren de meiden een workshop waar je bloembommetjes kan maken. "Het is leuk voor kinderen, ze kunnen met lekker met hun handen werken en leren meer over bloemen en bijen," vertelt Esmee. "Er is ook een imker aanwezig die meer uitleg geeft en zijn eigen honing verkoopt. Wij zorgen voor alle spullen, het is wel fijn als iedereen een eierdoos meeneemt."

De workshop is van 13.00 tot 15.00 uur in De Oude Zustertuin in Bodegraven. Esmee vertelt dat het eigenlijk heel simpel is: "Je schept een lepel aarde in een kom, mengt dat met kleipoeder, water en wat zaadjes. Daarna kneed je het met je handen tot een bolletje en stopt dat in een eierdoos om te drogen." Loïs vult aan: "En dan komt het allerleukste: je kan die bloemenbom overal neergooien waar je wilt!

Gewoon op een plek waarvan jij vindt dat er bloemen moeten groeien: in het bos, naast het fietspad, bij een speelveldje of in je eigen tuin. Je hoeft het alleen maar op de grond te gooien, liefste nog wat aarde over heen te doen, en dan is het wachten totdat er bloemen uit groeien. Het is een soort guerrilla-actie."

Een bloemenbom kan je ook makkelijk thuis maken, vertelt Loïs. "Daarvoor kan je een speciale zadenmix voor bijen kopen bij de supermarkt en tuincentra. In plaats van kleipoeder gebruik je gewoon klei uit de grond. In die zadenmix zitten dertig tot veertig verschillende zaden." Ze zoekt het even op in haar telefoon. "Onder andere zaden van klaprozen, boterbloemen, zonnebloemen, kattenkruid, veldsalie, teunisbloem, valeriaan en dille." 

Zelf bijen redden

Tijdens Bodegraven-Reeuwijk zoemt wordt een kleurplatenactie gehouden. "Op de achterkant van de flyers die we uitdelen staat een kleurplaat," zegt Loïs. "Als je die inlevert en je hebt de mooiste kleurplaat, dan win je een bijenhotel. In zo'n hotel kunnen bijen nestelen en overwinteren. Je kan het ook kopen of gemakkelijk zelf maken en in een hoekje van je tuin zetten." Kinderen kunnen t/m 1 juni de kleurplaat inleveren in Bodegraven in de brievenbus van de Lindehof 77 of in Reeuwijk in de brievenbus van Moerweide 48.

Loïs en Esmee willen nog wat tips meegeven. "Het is niet moeilijk om je tuin iets bijenvriendelijker te maken. Veel tuinen zijn helemaal betegeld en dat is jammer. Je kan bijvoorbeeld een klein strookje niet betegelen en daar wat zaadjes planten." Esmee knikt en vult aan: "Of een paar plantenpotten neerzetten met bloeiende bloemen. Het hoeft niet netjes te zijn, kost weinig onderhoud en je helpt er de bijen super mee."

Tekst: Sanne Lenselink

Advertentie

Categorieën