Afbeelding

Politici aan het woord

Algemeen

Wat doe je nu eigenlijk bij 'DE GEMEENTE'

De vraag die ik bijna dagelijks krijg. Ineens hoor ik bij een club waarvan veel mensen toch niet weten wat dat nu inhoud: ëDE GEMEENTEí. Wie zijn nu eigenlijk die gemeente en wat doen ze daar allemaal? In de ogen van velen horen ze nooit wat, is het een abstract verhaal, een log orgaan. Moeilijk in beweging te krijgen en niet uit te lokken tot enige uitspraak, laat staan een verandering.

Nu ik zelf bij deze club hoor, merk ik dat er veel gebeurt en dat ik ook veel moet doen om alles te doorgronden en zo te weten te komen wat ik er mee moet doen. Neem nu het woord BURAP, blijkt gewoon een tussenevaluatie te zijn, wat hebben we begroot en hoe gaat het met het uitgeven van de centenÖ

En wat wil ik zelf inbrengen? Dat betekent stukken lezen, mij laten informeren door ambtenaren en het belangrijkste: zorgen dat ik inwoners over dit onderwerp spreek. Pas dan kan ik me een mening vormen: wat vind ik ervan? Een avondje dorp of een rondje op facebook, dus goed luisteren levert me veel onderwerpen op die ik aan de orde wil stellen. Wil ik een onderwerp aan de orde stellen, bijvoorbeeld de Vakantiespelen in de toekomst, dan is mijn taak om dat via de gemeenteraad, het hoogste besluitvormingsorgaan van de gemeente, te doen. In de voorbereidende commissievergadering stel ik een probleem aan de orde. Krijg ik medestanders, dan kan het naar de raad en wordt er, als ik geluk heb en na uitvoerige gesprekken met de belanghebbenden, een goed besluit over genomen. Zo heel langzaam begint het wat minder wazig te worden, maar ik heb nog een lange weg te gaan.

Wat mij wel duidelijk is dat er veel meer moet worden uitgelegd aan de inwoners van wat er allemaal gebeurt bij ëDe GEMEENTEí en vooral WAAROM. En nog belangrijker: hoe de inwoners invloed kunnen uitoefenen. Er valt nog veel winst te behalen dus.

Monique Jonker, gemeenteraadslid PvdA

mjonker@bodegraven-reeuwijk.nl

Advertentie

Categorieën