Stevig herstel financiële positie gemeente

Algemeen

Zorgen in commissie Ruimte over 'opdrogen' bouwgrond

Bodegraven-Reeuwijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarrekening 2017 van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aangeboden aan de gemeenteraad. Het strakke financieel beleid en de economische groei zorgen voor een stevig herstel van de financiële positie van de gemeente. De jaarrekening 2017 sluit met een voordelig resultaat van 2,4 miljoen euro en de leningenschuld is met 7,5 miljoen euro gedaald. Tevens kon een bedrag van 9,1 miljoen euro worden toegevoegd aan de algemene reserve. Daardoor is het weerstandsvermogen om tegenvallers op te vangen weer op peil.

Het college heeft bij de presentatie van de jaarrekening 2017 aangegeven de ambitie te hebben om de komende jaren de leningenportefeuille verder af te bouwen. Verantwoordelijk wethouder Dirk-Jan Knol: "Een gezonde financiële huishouding is het hoofddoel van het college en één van de pijlers van het raadsprogramma Samen Duurzaam Gezond." In de schatkist van het Rijk is een bedrag van 14,7 miljoen euro gestald.

De commissie Ruimte boog zich vorige week over de cijfers en de rol daarbij van de woningbouw. Het aantrekken van de economie komt vooral tot uiting door de grondverkopen. De afgelopen jaren heeft de gemeente aanzienlijke bedragen moeten afboeken, maar de aantrekkende economie zorgt er nu weer voor dat flinke winsten op de verkoop van gronden worden gerealiseerd. Dit betekent niet alleen dat de schuldenpositie van de gemeente verbetert, ook de algemene reserve vertoont daardoor een aanzienlijk positiever beeld.

Vraag naar bouwgrond levert geld op

De commissieleden toonden zich tevreden dat schuldenlast van circa 160 miljoen euro in 2015 is gedaald tot 145,5 miljoen euro in 2017. Uit het meerjarenperspectief grondbedrijf bleek dat de sterk aangetrokken economie en de behoefte aan bouwgrond die daaruit voortkomt, een positief effect op de jaarrekening 2017 hebben gehad van 3.805.000 euro. Dat bedrag wordt toegevoegd aan de Algemene Reserve Bouwgrondexploitaties, een reserve die daardoor met een bedrag van 8 miljoen euro ruimschoots voldoende is.

De commissieleden waren dik tevreden over het resultaat, maar er waren ook zorgen. Deze werden met name ingegeven door het feit dat de voorraad bouwgrond na 2020 snel opdroogt. Jan Vergeer (CDA) vroeg om een snelle discussie over de uitkomsten van 'de battle' die in november over de woningbouw werd gehouden en kreeg daarbij steun van Henk van der Smit (SGP) die zijn grote waardering uitsprak over het behaalde resultaat. Hij riep het college daarbij op in de toekomst de eerste focus te leggen op inbreilocaties en dan pas te kijken naar het uitbreiden. Jan Bouwens (PvdA) steunde dat, maar vroeg ook de bouwhoogte in de afwegingen te betrekken.

Nadat wethouder Oskam had toegezegd de discussie zo spoedig mogelijk op gang te willen brengen ging de commissie met het verslag akkoord, waardoor het als hamerstuk naar de raad gaat.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën