Logo kobr.nl
Bert en Hillie Zaal
Bert en Hillie Zaal

Dubbele straatnamen, deel 5

Bodegraven-Reeuwijk - Na de gemeentelijke fusie hebben wij een tiental dorpen en kernen binnen onze grenzen. Wat blijkt? Er zijn daardoor meerdere straten in onze gemeente die dezelfde naam hebben. Wie wonen er in die andere kernen? We portretteerden bewoners uit dezelfde straten met exact dezelfde huisnummers.

Schoolstraat 10 Nieuwerbrug

De Schoolstraat in Nieuwerbrug is een lange straat met telkens een groot grasveld waar de huizen omheen staan. De voortuin van dit hoekhuis is een groen paradijsje. Het kan niet anders dan dat de bewoners moeten groene vingers hebben. Dat klopt: Bert en Hillie Zaal houden van tuinieren. Bert houdt zelfs de perken rondom het grasveld voor de gemeente bij. Anders waren deze verwijderd en was alleen het grasveld overgebleven.

De ouders van Bert woonden destijds bij hun ouders in. Zo werd Bert geboren in het witte huisje tegenover de Put van Broekhoven, waar opa destijds een kruidenierszaakje runde. Er was een verbinding naar het winkeltje vanuit de overkant van de Rijn middels een pondje. Hillie is in Woerden geboren. Sinds hun trouwen in 1981 wonen ze in Nieuwerburg. Bert is bij defensie werkzaam geweest. Hillie was verkoopster bij een kledingwinkel.

Beide zijn inmiddels met pensioen en daar genieten ze van: 'We kunnen gaan en staan waar we willen. Het is heerlijk rustig wonen hier. Midden in het Groene Hart, een prachtige omgeving.' Nieuwerbrug voelde zich toch een beetje achtergesteld als dorp. De hiervoor opgerichte werkgroep WIN heeft al het een en ander voor elkaar gekregen. De natuurspeelplaats, waar ook bewoners zich hard voor hebben gemaakt, is daar een voorbeeld van. Mede hierin zie je dat de samenwerking met de gemeente steeds beter gaat.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Schoolstraat 10 Driebergen

Grappig als de familienaam Van Drie is en je woont in Driebruggen. Nog mooier was het geweest als ze op nummer 3 hadden gewoond. Voor deze tweeluik ben ik toch wel blij dat ze op nummer 10 wonen. Een gezellig stel, die Nel en Wout.

Nel komt uit de Snelrewaard, waar ze in Willeskop is geboren. Wout is geboren en getogen in Papekop. Hoe kom je dan in Driebruggen verzeild? Wout: 'Ik was werkzaam bij de trappenfabriek van VIOS. Zij hadden her en der woonhuizen, waar dit er een van was. Samen met Nel ben ik gaan kijken of het wat voor ons was. Destijds was Driebruggen niet meer dan lintbebouwing. Voor we het wisten waren we het dorp alweer uit.' In februari 1977 zijn ze getrouwd en in dit huis gegaan. In de tijd dat VIOS de huizen te koop aanbood, hebben ze daar gebruik van gemaakt. Wout: 'De fabriek heb ik weinig aan de binnenkant gezien. Ik zat in de buitendienst. Met name op locatie trappen stellen, hoofdzakelijk in nieuwbouwprojecten.'

Het echtpaar heeft drie kinderen, Debby, Martin en Marina, en inmiddels alweer vijf kleinkinderen. Nadat Marina vier jaar was, is Nel als interieurverzorgster bij basisschool De Lelie gaan werken. Dat doet ze inmiddels alweer 28 jaar. Wat het leuke van Driebruggen is? 'Het knusse. Iedereen kent iedereen. Zo maak je al snel een praatje op straat. Ons straatje is doodlopend, waardoor het zo lekker rustig is. En de middagzon staat op ons achtertuintje. We waren niet zo van de verenigingen. En nog niet.' Ze fietsen en wandelen liever. Hoe mooi: de Reeuwijkse Plassen liggen op een kilometer fietsen afstand!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten