Primeur met zorgwoningen

Algemeen

Bodegraven - Terwijl landelijk woon-zorgcomplexen onder invloed van het regeringsbeleid op grote schaal zijn gesloten, ontstaan overal nieuwe initiatieven voor huisvesting van senioren die in meer of mindere mate zorg nodig hebben. Eén van de initiatieven is Het Ouden Huis, een concept waarmee de initiatiefnemers ouderen een betaalbare huisvesting willen bieden met zorg en aandacht binnen handbereik. Samen met Mozaïek Wonen bereidt deze nieuwe organisatie een bouwplan voor aan de Vrije Nesse in Bodegraven, naast Rijngaarde, globaal op de plaats waar in de afgelopen jaren de buurtmoestuin voor veel groenplezier heeft gezorgd.

Als de plannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden, dan zou het Bodegraafse project de primeur betekenen voor Nederland. De plannen die nu worden ontwikkeld gaan uit van 24 appartementen in de sociale sector en een aantal ruimten voor algemeen gebruik. Evenals bij bijvoorbeeld de Thomashuizen en de Herbergier is de supervisie in handen van een (echt)paar dat zorgt voor de gastvrijheid, maar waar nodig aan de zorgvraag kan voldoen, daarbij bijgestaan door geschoolde hulpverleners.

Een groot voordeel van Het Ouden Huis is dat mensen nog zonder zorgvraag hun intrek kunnen nemen, maar wel op aandacht en zorg kunnen rekenen op het moment dat zij iets gaan mankeren. Verhuizen is daardoor niet nodig en partners hoeven ook niet te worden gescheiden om zorg op maat te kunnen ontvangen.

Wethouder Dirk-Jan Knol is verheugd over het feit dat de Woonautoriteit inmiddels haar goedkeuring aan deze nieuwe woonvorm heeft gegeven. Hij verwacht dat de eerste paal nog komend voorjaar de grond in kan gaan. De gemeente heeft inmiddels afspraken gemaakt over de overdracht van de grond, maar heeft verder geen rol in de verdere invulling van het complex.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën