Boesemsingel
Boesemsingel

Officiële start (ver)bouw hospice Bodegraven-Reeuwijk

Algemeen

Bodegraven - Op vrijdag 9 november is de verbouw van het nieuwe hospice Bodegraven-Reeuwijk officieel van start gegaan. Bouwbedrijf Goudriaan Jongerius uit Waarder is behalve sponsor ook als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de verbouw van de voormalige huisartsenpraktijk aan de Boesemsingel.

Voorzitter van de Stichting Hospice Bodegraven-Reeuwijk, Gert Nap, is verheugd dat de verbouw nu eindelijk van start gaat. "Het is een prachtig initiatief voor prachtige mensen door prachtige mensen." Tussen het initiatief en de start van de verbouw heeft ruim zeven jaar gezeten. Nap is erg te spreken over alle hulp die de stichting heeft ontvangen. "De gemeente heeft zich de afgelopen tijd erg betrokken getoond; ze staat garant voor de hypotheek, draagt bij in de kosten van de opleidingen voor en verzekering van de vrijwilligers, er komt een jaarlijkse bijdrage voor de bedrijfsvoering en ze participeren in de schoonmaakkosten. Echt geweldig!"

Stichting Mozaïek heeft geholpen met het vinden van de juiste huisvesting. "Op 1 juni zijn we officieel eigenaar geworden van het pand aan de Boesemsingel. Maar daarmee hebben we nog geen hospice! Daar komt nog heel wat meer bij kijken, onder andere een kostbare verbouwing om er een warm, gastvrij en professioneel onderkomen van te maken voor onze toekomstige gasten."

Verbouwing door Goudriaan Jongerius

De totale kosten om een hospice te realiseren zijn hoog. Deze kosten moeten worden opgebracht door giften, leningen en overige bijdragen. Bouwbedrijf Goudriaan Jongerius uit Waarder is verantwoordelijk voor een groot deel van de werkzaamheden. Arjan Griffioen, directeur-eigenaar en woonachtig in Bodegraven: "Wij zijn een maatschappelijk geëngageerd bouwbedrijf. We willen deel uitmaken van de gemeenschap waarin wij wonen, werken en leven. Daarom zij wij van mening dat de lokale gemeenschap een actieve en sociale betrokkenheid van ons mag verwachten. De lokale gemeenschap geeft ons vertrouwen en werk, daarom doen wij ook graag iets voor de samenleving terug. Niet alleen in de vorm van sponsoring, maar ook op andere manieren."

Arjan vervolgt: "Wij begrijpen dat geld hard nodig is. Daarom dragen wij - naast financiële hulp - bij via partijen uit eigen netwerk die voor gereduceerde prijzen werkzaamheden uitvoeren. Ook denken wij mee in voordelige oplossingen tijdens het bouwproces. Wij zijn de hoofdaannemer, maar ook Ben Kraan architecten, Lok Techniek en De Knikker gaan hun steentje bijdragen aan dit prachtige project."

Plek voor drie gasten

Hospice Bodegraven-Reeuwijk wil een plek bieden aan mensen in de laatste fase van het leven, bij wie genezing niet meer mogelijk is en met een levensverwachting van ten hoogste drie maanden. De gast kan of wil niet meer thuis of in een instelling worden verzorgd, maar heeft wel de nodige aandacht, zorg en begeleiding nodig. Deze gast kan dan kiezen voor een verblijf in het hospice. Het hospice biedt straks plaats aan drie gasten. Er komen drie gastenkamers, een logeerkamer voor familieleden, een gezamenlijke huiskamer, een multifunctionele ruimte en een tuin. Het bestuur hoopt in de zomer van 2019 de eerste gasten te kunnen ontvangen.

Steun

Stichting Hospice Bodegraven-Reeuwijk heeft nog altijd steun nodig om alle plannen te kunnen realiseren. Behalve dat giften van harte welkom zijn, is de stichting ook nog op zoek naar vrijwilligers. Nadere informatie is te vinden op: www.hospicebodegraven-reeuwijk.nl.

Arjan Griffioen met zijn medewerkers van Goudriaan Jongerius en bestuursvoorzitter Gert Nap