Afbeelding

Raadsvoorstel voor huisvesting arbeidsmigranten haalt eindstreep niet

Algemeen

Zoals te verwachten was heeft de raad van Bodegraven-Reeuwijk woensdagavond in haar extra raadsvergadering een streep gezet door de plannen voor de vestiging van twee huisvestingslocaties voor in totaal 940 arbeidsmigranten op de bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden.

Hoe definitief die streep is zal de komende maanden blijken, want de gemeenteraad nam wel unaniem een motie aan met de aanbeveling om binnen vier maanden de verschillende aspecten van de huisvestingsproblematiek opnieuw in kaart te brengen.

Tijdens de vergadering trokken alle fracties het boetekleed aan over de gevolgde procedure, de geheimhouding rond de plannen en de slechte communicatie die gevoerd was. Enkele fracties boden onomwonden hun excuses aan over het feit dat zij niet alert genoeg waren geweest op deze zaken.

Excuses waren er ook van burgemeester Christiaan van der Kamp namens het college van B en W. Hij gaf ruiterlijk toe dat te lang vastgehouden was aan de geheimhouding waardoor in het bijzonder de toekomstige bewoners van Vrijeveld de indruk is gegeven dat alles in kannen en kruiken was en dat zij geen mogelijkheden meer hadden voor inspraak.

Coördinerend Wethouder Dirk-Jan Knol sprak van een kapitale fout om de plannen te lanceren twee weken voor het transport van de kavels op Vrijeveld. Ook hij bood daarvoor zijn excuses aan. Inhoudelijk constateerde hij echter dat er op veel punten draagvlak is voor een betere huisvesting van arbeidsmigranten, meer woningen voor starters, jongeren en spoedzoekers, de leefbaarheid in het centrum van Bodegraven en de handhaving.

Geen draagvlak zag hij op het gebied van de locaties en de schaal van de huisvesting.

Hij constateerde dat er onvoldoende duidelijkheid is over de specifieke kaders en gaf aan dat het college graag wil meewerken aan een beleidsnotitie over de problematiek. Daarin zal de input die geleverd is door inwoners en ondernemers worden meegenomen.

Een motie van BBR om de burgemeester met het dossier te belasten ondervond veel weerstand waarna die fractie de motie introk.

Advertentie

Categorieën