Heidi Looy en oud-WBE bestuurder Jaap van Holst
Heidi Looy en oud-WBE bestuurder Jaap van Holst Foto: Bert Verver

Wild Beheer Eenheid wil nuttige taken inzichtelijk maken bij publiek

Algemeen

Reeuwijk - Voor niet-ingevoerden in de jachtwereld is de naam Wildbeheereenheid wellicht onbekend. Toch bestaan de wildbeheereenheden, een vereniging van jachtaktehouders, grondgebruiker en terreinbeheerders uit een bepaald gebied, al sinds het eind van de jaren '80 van de vorige eeuw. Zij vervullen een belangrijke rol in de regulering van de jacht in hun werkgebied.

In de provincie Zuid-Holland zijn zestien WBE's werkzaam. Eén daarvan de is Wild Beheer Eenheid Reeuwijk en Omstreken, opgericht in 2017 en voortgekomen uit een fusie tussen de WBE's Driebruggen, Reeuwijkse Plassen en Gouwe Driehoek. De Reeuwijkse Heidi Looy, vertelt als bestuurssecretaris over het werk van de WBE. Heidi begint haar verhaal met een korte terugblik. "De WBE's zijn destijds opgericht omdat er bij rijk en provincie behoefte was aan verenigingen die een aantal zaken die bij de uitoefening van de jacht en schadebestrijding komen kijken, regionaal konden coördineren. Onder de vroegere Flora- en Faunawet gebeurde dat nog op vrijwillige basis, maar bij de inwerkingtreding van de Wet Natuurbescherming op 1 januari 2017 kregen de WBE's een aantal taken toebedeeld die wettelijk waren verankerd. Dat bracht voor de wat kleinere WBE's de noodzaak om de krachten te bundelen en daaruit is hier de WBE Reeuwijks en Omgeving ontstaan, een vereniging met zo'n 125 leden en een werkgebied met een oppervlakte van ruim 11.000 hectare."

Primaire taken

De provincies zijn verantwoordelijk voor het wildbeheer en hebben daarvoor zo'n vijtien jaar geleden de Faunabeheereenheden (FBE) opgericht. Omdat de vrije jacht alleen nog maar uitgeoefend mag worden op vijf soorten (haas, konijn, fazant, wilde eend en houtduif) zorgt de FBE voor beheerplannen die de basis vormen voor de maatregelen die genomen moeten worden in het kader van de bestrijding van wildschade. Heidi: "In dat traject vervullen wij een belangrijke rol. Primaire taken voor ons liggen op het gebied van vergunningverlening, acties ten behoeve van schadebestrijding en de registratie van afschot. Erg belangrijk zijn ook de tellingen die we vier keer per jaar uitvoeren omdat die, samen met de afschot- en schadegegevens, mede bepalend zijn of er ingegrepen moet worden in de populatie van een diersoort. Een belangrijk en bekend voorbeeld daarbij is de monitoring van de hier aanwezige ganzen en de inzet om de stand omlaag te brengen om de grote landbouwschade te verminderen. Bij de uitoefening van onze taken moeten we met veel partijen samenwerken en rekening houden met zaken als weidevogelbeheer, overlast voor de omwonenden en de effecten op Natura 2000 gebieden."

Opleiding

Jagen doe je niet zomaar. De bestuurssecretaris is daar heel stellig in. "Voorwaarde is dat je van onbesproken gedrag bent en een basiskennis van de natuur hebt. Wil je gaan jagen dan moet je een opleiding van een jaar volgen. Daar zit een theoretisch gedeelte in zoals soorten- en wapenkennis, wetskennis, dierziekten en gebruik van de hond. Daarnaast zijn er praktijkoefeningen waarbij jachtsituaties worden nagebootst en vaardigheidsoefeningen met een kogel- en hagelgeweer. Met het diploma op zak kun je een jachtakte aanvragen, mits je in het bezit bent van een gastakte van een medejager."

Natuurlijk onderkent Heidi het feit dat 'jacht' voor veel mensen een beladen begrip is. Ten onrechte in haar ogen, al begrijpt ze ook wel dat uitwassen die op de televisie en op sociale media bij herhaling worden vertoond de beeldvorming vertroebelen. "Er is veel onbegrip over de uitoefening van de jacht. Zelf zie ik het als een 'ambacht' dat uitgeoefend kan worden binnen de wettelijke regels die daaraan gesteld zijn. De meeste tijd besteed je aan observaties. Het is prachtig om in de vroege ochtend in de polder te zijn om de dieren te observeren. Je kijkt of de wildstand zodanig is dat het verantwoord is wat dieren te schieten. Het gaat daarbij meestal om enkele dieren op een grote oppervlakte. In mijn ogen is het beheer van een stand ook een voorwaarde om een populatie gezond te houden. In geval van schadebestrijding telt ook het maatschappelijk doel om de populatie te beperken, want landelijk wordt er tientallen miljoenen uitgekeerd voor schade die aan landbouwgewassen is ontstaan."

Beeldvorming

De WBE wil zich de komende jaren inzetten om de beeldvorming rond jacht en schadebestrijding te verbeteren. Eind september presenteerde de organisatie zich al op de Sluipwijkse Markt. Mogelijk zullen zij ook een plaats gaan innemen op de markten bij andere evenementen en zullen er presentaties voor bijvoorbeeld scholen gehouden gaan worden.

Belangrijk, zo vindt Heidi. "De mensen zijn steeds verder van de natuur komen te staan. Wij willen proberen de inzichten op dit gebied op een positieve manier te verbreden en de inwoners kennis laten maken met het vlees dat uit de natuur wordt geoogst. Zo zijn er bijvoorbeeld van het vlees van ganzen die in het kader van de schadebestrijding worden afgeschoten mooie streekproducten te maken. Bij deze voorlichting willen wij graag uitleggen wat we doen en ons werk inzichtelijk maken. Wij hoeven ons immers nergens voor te verschuilen."


Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën