Logo kobr.nl
Foto:

Werk van Nanda Hoep in Saatchi Museum in Londen

Nieuwerbrug - Het schilderij 'La Vie en Rose' van Nanda Hoep-van der Grijp uit Nieuwerbrug is begin 2019 te zien in het Londense Museum Saatchi. Het schilderstuk van een groep baltsende flamingo's wordt levensgroot geprojecteerd op de wanden van het indrukwekkende museum. Het is niet het eerste succes van deze kunstenares.

Nanda Hoep, geboren in 1959 in Schoonhoven, begon begin jaren negentig in haar schaarse vrije tijd met het portretteren van haar beide kinderen in pastelkrijt. Ze heeft geen kunstzinnige achtergrond of opleiding. In het verleden is Nanda actief geweest in de zorg: ze is laborante, OK-assistente en B-verpleegkundige geweest. De technieken voor het portrettekenen haalde ze uit boeken. De portretten oogstten veel bewondering in haar omgeving en van diverse kanten volgde de vraag of zij ook andere kinderen wilde tekenen. Pastelkrijt is echter erg kwetsbaar en daarom zocht Nanda een andere techniek om te portretteren. Haar vader schilderde ook graag en van hem leerde Nanda de technieken om te werken met olieverf.

 

Er volgde een levensfase waarin weinig tijd was om veel energie te besteden aan artistieke zaken. Een eigen verzekeringsbedrijf en twee jonge kinderen vroegen alle aandacht van haar. Maar in 2007 kwam er een onverwacht verzoek van een nicht voor een portret. Dat werd een groot succes en daardoor ontstond er opnieuw inspiratie om portretten te gaan schilderen. Kort daarna maakte Nanda met haar gezin een lange reis door Zuid-Afrika, het geboorteland van haar man. Daar raakte ze onder de indruk van de krachtige uitstraling van de in vrijheid levende dieren. Zo ontstond de behoefte om ook 'wildlife-portretten' te maken. Vanaf dat moment schildert zij zowel mens- als dierportretten.

 

Fijnheid

Het werk van Nanda Hoep is van een ongekende fijnheid. Ze schildert met oog voor detail. Kijkend naar haar dierportretten, waan je je bijna op safari. Nanda stelt zichzelf als voorwaarde dat de dierportretten anatomisch 100% kloppen. Dit fijne schilderwerk met bijna fotografische precisie, kost veel tijd. "Ik schilder slechts vijf tot zes schilderijen per jaar.''

 

Prijzen

Met enige regelmaat neemt Nanda Hoep deel aan 'art contests'. Haar schilderijen zijn al een aantal keer in de prijzen gevallen. Het kunstwerk 'La Vie en Rose', het schilderij van de flamingo's, wordt nu in het Londense museum Saatchi getoond. Een portret van de hond van de dochter van Nanda Hoep werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'Realism-Animals' bij de America Art Awards in 2018. En Nanda is door de organisatie van 'David Sheldrick Wildlife Trust' gevraagd een schilderij in te sturen voor het wereldvermaarde David Sheldrick Wildlife Trust. De kans is groot dat ze hiervoor het schilderij La Vie en Rose gaat inzenden. Halverwege 2019 weet Nanda of ze ook hier in de prijzen is gevallen.

Exposities

Veel schilderijen worden in Nederland geëxposeerd. Er zijn werken te zien in Galerie Montulet in Den Haag en in de Eikelhof in Mariënheem. Onder de noemer 'Natuurlijk Natuur' zijn werken te zien in Kunstgalerie Staphorsius in Westzaan. De laatste jaren zijn er diverse schilderijen verkocht. Nanda besluit: "Er hangen schilderijen van me in heel de wereld: Seattle, Hamburg, Perth, België en natuurlijk ook in Nederland."

Nanda Hoep, de succesvolle Nieuwerbrugse schilderes, heeft een eigen website www.nandahoep.nl en is ook te vinden op Facebook en Instagram.

Tekst: Edith Op de Woerd

Meer berichten