Afbeelding

Nederland plukt vruchten van kennis en ervaring van Abdul

Algemeen

De Syrische architect Abdul Zatouni heeft sinds 1 februari 2018 een werkervaringsplek voor een jaar bij DWA uit Bodegraven. Voor 2019 zien zijn vooruitzichten er goed uit, want na bemiddeling van DWA loopt Abdul inmiddels stage bij Rijnboutt, een bureau dat werkt aan diverse projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Op die manier kan de vluchteling uit Syrië zijn kennis en ervaring in Nederland inzetten.

Abdul Zatouni studeerde in 1992 af als architect aan een universiteit in Aleppo. Nadat hij een aantal jaren had gewerkt voor diverse overheidsprojecten, richtte hij in 1999 zijn eigen architectenbureau op. Hij maakte ontwerpen en hield (bouwkundig) toezicht op projecten. In 2005 startte hij ook een aannemersbedrijf. Het was hard werken, maar daar houdt hij van: hij maakte dagen van negen tot elf uur. Een paar jaar later begon hij met een compagnon een consultancy/engineeringsbureau: een bureau waarbinnen alle disciplines binnen engineering vertegenwoordigd zijn. Samen met zijn team werkte hij aan mooie projecten, onder andere voor de overheid. In 2013 werd het vanwege de oorlog te gevaarlijk om te blijven. Met zijn jonge gezin vluchtte Abdul naar Nederland.

Praktijk

De eerste jaren stonden het inburgeren en de Nederlandse taal leren centraal, inmiddels is hij op zoek naar mogelijkheden om in Nederland zijn beroep op te pakken. Abdul: "De grootste moeilijkheid om een baan te vinden is dat alle werkgevers ervaring vragen. Ik heb 22 jaar ervaring in Syrië, maar ze willen Nederlandse ervaring. Hoe kan dat, als ik niet ergens werkte?" Door bemiddeling van Ferm Werk is de in Woerden wonende Abdul bij het Bodegraafse DWA terechtgekomen. Hier krijgt hij de gelegenheid om actief kennis te maken met de praktijk van een Nederlands ingenieursbureau. Voor DWA is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk uitgangspunt; het bieden van deze werkervaringsplek past hier uitstekend bij.

Abdul werkte de afgelopen maanden onder meer aan project Jaagpad, nieuwbouw van 445 appartementen in Alkmaar. DWA is in dit project betrokken als adviseur installaties en bouwfysica. Abdul: "Ik heb me beziggehouden met het ontwerp voor hoofdnetleidingen voor elektriciteit, warmte en koude, hemelwater, rioolwater, luchtbehandeling, pv-panelen. Ik was verantwoordelijk voor de parkeergarage en het dak. In de garage was heel weinig ruimte voor de leidingen: Het was puzzelen om alles erin te krijgen. Het is niet echt mijn discipline, maar ik heb er wel ervaring mee. Ik vond het mooi om te doen. Soms was het lastig omdat ik weinig weet van Nederlandse regelgeving en sommige rekenmethodes niet ken."

Leerzaam

Ook haalde hij zijn VOL-VCA-certificaat, een diploma op het gebied van veilig en gezond werken, gericht op leidinggevende medewerkers en ZZP'ers. Met dit certificaat voldoe je aan alle wetgeving op het gebied van veiligheid. Het wordt steeds meer verplicht gesteld door opdrachtgevers om het aantal ongelukken op de werkvloer te verminderen. Het is een leerzame tijd, vindt Abdul. "Ik leer over het werksysteem: hoe leg je contact, hoe plan je, organiseer je het werk, waar kan je informatie vinden?" Ook voor de taal is het goed door het contact met mensen, almede voor de 'technische taal van de bouwsector'. Hij is enthousiast over DWA. "Het is een mooi bedrijf. Er werken aardige, deskundige mensen, de sfeer is goed. De mensen hier willen werken aan iets goeds, een beter milieu, het komt van binnenuit."

Oog voor detail
Bij Rijnboutt kunnen ze Abdul een goede technische basis bieden en hem kennis laten maken met alle disciplines van de architectuur. Marcel Bakker, Senior technisch ontwerper: "Abdul laat meteen al zien dat hij veel oog voor detail heeft. Hij heeft zich de bijspijkercursus voor Archicad, die wij hier aan alle nieuwe collega's aanbieden, heel snel eigen gemaakt. Ook is hij enorm gemotiveerd om hier volledig mee te draaien in het team. Hij komt elke dag van ver en zet zich voor meer dan 100% in." Jaap Hoving, Senior ontwerper en projectcoördinator, vult aan: "Ik vind het leuk om met Abdul samen te werken. Hij heeft in ons team een mooie presentatie gegeven over zijn werk in Aleppo. De culturele verschillen van woningplattegronden, details en stedenbouwkundige uitgangspunten in Aleppo zijn voor onze ontwerpers erg interessant en inspirerend. Daarnaast vind ik Abdul zeer gedreven om de Nederlandse bouwcultuur tot zich te nemen. Dat moet, gezien zijn achtergrond en leeftijd, geen gemakkelijke opgave zijn. Ik heb daar veel bewondering voor."

Abdul zelf is ook erg enthousiast over de samenwerking: "Veel van de principes die ik geleerd heb in het verleden, zoals het werken in Autocad, hebben een overlap met deze nieuwe werkmethodes in Archicad. Ik leer de verschillende instellingen en de vakkennis beter begrijpen. Het is een hele goede leerschool voor mij." Marisca Braam van Ferm Werk besluit: "Abdul is een serieuze, gedreven, harde werker die een toekomst in Nederland wil opbouwen voor zijn mooie gezin."

Beeld: DWA Bodegraven

Afbeelding

Advertentie

Categorieën