Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor chirurg Swank

Algemeen

Reeuwijk - Dingeman Swank is gisteren in Hilversum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens een congres in het kader van 25 jaar Nederlandse Obesitas Kliniek. De in Reeuwijk wonende chirurg, die velen kennen van zijn werk in het Groene Hart Ziekenhuis, is persoonlijk tien jaar geleden de Nederlandse Obesitas Kliniek West in Den Haag gestart en bouwde die uit tot een behandelcentrum waar duizenden obesitas-patiënten zijn geholpen.

Swank is algemeen chirurg sinds 1984. De opleiding tot chirurg werd gevolgd in het St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam. Daarna vestigde hij zich in het St. Jozef ziekenhuis en na de fusie van de ziekenhuizen werd dat het Groene Hart Ziekenhuis. Hij is vanaf de introductie van de laparoscopische chirurgie in Nederland (1992) betrokken bij de implementatie hiervan. Andere deelgebieden zijn de traumachirurgie en de chirurgie voor ernstig overgewicht (bariatrie). In 2003 promoveerde hij op de laparoscopische behandeling van adhesies (verklevingen). Voor één van zijn internationaal gepubliceerde artikelen over dit onderwerp kreeg hij de Schoemakerprijs van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Naast de patiëntenzorg heeft management zijn grote interesse en is hij tien jaar voorzitter geweest van de medische staf en hij was gedurende bijna zes jaar (co)bestuurslid van de Raad van Bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis.

Als initiatiefnemer legde hij de basis voor de Nederlandse Obesitas Kliniek West, opgericht door de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis, Stichting Bronovo-Nebo en Medisch Centrum Haaglanden (MCH). De chirurg begon in een eigen poligebouw, dat al spoedig te klein werd. De kliniek maakt nu gebruik van (operatie)ruimten in meerdere ziekenhuizen. Hij begon met een secretaresse, psycholoog en diëtiste en inmiddels zijn er veertig medewerkers werkzaam. Swank is ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd nog actief betrokken bij de Obesitaskliniek. Hij werkt nog een dag op de poli van de NOK en een dag in het ziekenhuis, met zowel managementtaken als overleg met collega's over ontwikkelingen en complicaties. Voorts heeft hij een wetenschapstak op dit gebied opgericht is hij staat hij aan de basis van een regionaal samenwerkingsverband op het gebied van oncologie (kankergeneeskunde).

Burgemeester Christiaan van der Kamp mocht Dingeman Swank tot ridder benoemen. Hem was opgevallen dat het aantal patiënten in de Obesitas Klininiek maar liefst vervijfvoudigd was onder de leiding van deze bijzondere Reeuwijker. "Een man die bijna zijn gehele werkende leven werkweken heeft gemaakt tussen de 60 en 80 uur. Iemand die inmiddels als geen ander weet wat het inhoudt om voorzitter te zijn en samenwerkingen tot stand te brengen. Een man wiens leven in het teken staat van de gezondheid van mensen." Van der Kamp noemde Swank een man die een hoge kwaliteit nastreeft, let op de details en iemand met een goede lange termijnvisie. Een man die altijd keihard heeft gewerkt en zich altijd heeft ingezet voor anderen. "Hetgeen dat jij allemaal hebt bewerkstelligd met de ziekenhuizen in de regio is echt uitzonderlijk. Je hebt echt ontzettend veel betekend voor de medische sector hier in de regio, maar ook in de rest van land."

Advertentie

Categorieën