Logo kobr.nl
Foto:

Samsø

Politici aan het woord

Vlak voor de kerst stemde de Tweede Kamer in grote meerderheid voor de Klimaatwet. Beter kon het jaar niet worden afgesloten. En beter kan 2019 niet beginnen, want de Klimaatwet geeft richting aan wat we in Nederland, in onze provincie en in Bodegraven-Reeuwijk vanaf nu gezamenlijk voor ogen hebben: ten minste een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 95% in 2050. Alle neuzen staan in dezelfde richting en als dat het geval is, is veel, heel veel mogelijk. Ik voorspel dat we het doel eerder bereiken dan 2050. Want de techniek is er en het geld ook.

Lichtend voorbeeld is het Deense eiland Samsø dat al tien jaar zelfvoorzienend is wat betreft energie en er slechts tien jaar over heeft gedaan om zover te komen. Burgemeester is de Nederlander Marcel Meijer die nu trots kan zeggen dat hij burgemeester is van de groenste gemeente ter wereld. Het eiland stapte niet over naar schone energie vanwege hoogdravende idealen, maar omdat het de slechte kant op ging met het eiland. De eilanders dachten dat ze met groene energie zelfvoorzienend konden worden. Dat zou de economie oppeppen. Nu staan er grote windmolens op het land en in zee en samen met de energie van bio-installaties en zonneparken heeft het eiland duurzame elektriciteit te over.

In het begin was er weerstand. Het kiezen van locaties voor windturbines was moeilijk. Maar toen het duidelijk werd dat de inwoners mede-eigenaar werden van de turbines, ging gejuich op. Iedereen profiteerde mee van de winst. En is het landschap nu helemaal vernield? Marcel Meijer: "Het eiland trekt steeds meer toeristen. Waar die voor komen? Tja, natuur, strand, rust. We hebben geen Legoland of zo."

Natuurlijk is Bodegraven-Reeuwijk geen Samsø. Maar we kunnen zeker wat de inwoners van Samsø kunnen. Een energiecoöperatie hebben we al (energiecooperatie-bodegraven-reeuwijk.nl)! Als lid ben je tegelijkertijd producent en consument van elektriciteit. De nettowinst komt ten goede aan de gemeenschap van leden. Voor een eenmalig bedrag van € 5,00 ben je al lid. Ik zou zo zeggen: doen!

Ik wens u, het kan nog net, een energiek 2019!

Reinoud Doeschot

Fractievoorzitter GroenLinks

Meer berichten