Logo kobr.nl
Foto:

Paling uitgezet in Reeuwijkse Plassen

Reeuwijk - De coöperatie van vissers De Schakel was er dit jaar vroeg bij met het uitzetten van jonge paling. In totaal zijn circa 80.000 stuks pootaal uitgezet in alle plassen in het Reeuwijkse Plassengebied. Met de nodige moeite omdat de plassen bevroren waren en er eerst gaten moesten worden geboord. Hans van Rijn heeft als lid van De Schakel privé een extra 100 kg uitgezet in de plas 's Gravenkoop oftewel nog eens enkele tienduizenden extra exemplaren.

De Schakel zet de jonge paling uit, omdat in het vigerende Visstandbeheerplan staat dat de vissers naar draagkracht van het plassengebied duurzaam willen (blijven) vissen. De uitgezette pootaal is van mooie kwaliteit. De vissers spreken dan ook over levendige pootaal. Jonge palingen (zogeheten glasaal) komen mee met de warme golfstroom vanuit het Caribisch gebied naar Europa. Deze glasaal van circa 6 cm lengte wordt gevangen voor de kust van onder andere Engeland en Ierland en uitgezet in kwekerijen voor verdere groei. De pootaal die De Schakel nu heeft uitgezet, komt uit één van deze kwekerijen. Pootaal is paling van 1 à 2 jaar, opgekweekt in viskwekerijen. De lengte van de paling is dan circa 15 cm.

De Reeuwijkse Plassen vormen een nagenoeg afgesloten gebied, het is dus vrijwel onmogelijk voor de glasaal om de Reeuwijkse Plassen te bereiken. Hulp vanuit de vissers is dan ook noodzakelijk om een goede gezonde palingstand te behouden. Wel wordt er door wetenschappers gewerkt om paling in het laboratorium aan het paaien te krijgen. Wellicht dat de visvereniging in de toekomst glasaal van eigen bodem kan uitzetten.

Meer berichten