Logo kobr.nl
Onze Lieve Vrouwe geboortekerk de Meije
Onze Lieve Vrouwe geboortekerk de Meije (Foto: Kevin Bos)

Haan zonder kogelgaten schittert weer op kerktoren

De Meije - Zaterdag 16 februari is, na een jaar afwezigheid, de gerestaureerde haan teruggeplaatst op de 33-meter hoge kerktoren in de Meije. Tegelijkertijd is er een nieuw kruis op de spits gezet.

Het kerkbestuur van de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk besloot ruim een jaar geleden, op aanraden van Monumentenzorg, dat de haan gerestaureerd moest worden en het kruis zelfs geheel moest worden vervangen. Op de vrijwilligersdag van de parochie in 2018 werden kruis en haan door vrijwilligers van de torenspits afgehaald en een jaar later is de toren nu opnieuw opgesierd met de torenbekroningen.

Vrijwilligers

De voorzitter van het kerkbestuur, Ike Bos, is de drijvende kracht achter al het vrijwilligerswerk voor de parochie Meije Zegveld. Hij weet parochianen en andere geïnteresseerden te motiveren om op de jaarlijkse vrijwilligersdag veel werk te verzetten voor de parochie, waardoor de kosten voor onderhoud minimaal blijven. Eén van de vrijwilligers is Piet Pauelse. Hij is lid van de parochie en roemt vooral de onderlinge band tussen de Meijenaren. "Het is onvoorstelbaar dat er elk jaar weer op de vrijwilligersdag 20 tot 25 mensen zich een hele dag willen inzetten voor onze kerk hier op de Meije."

Kruis en haan

Het kruis was aan dringend aan vervanging toe. ZZP'er, vrijwilliger en Meijenaar Brian Streng heeft het nieuwe kruis voor de kerk vervaardigd. Voor het restaureren van de haan is de expertise van Smederij Frits Kramer uit Hekendorp ingeroepen. De haan prijkt al sinds 1873 op de toren, vanaf de ingebruikname van de kerk. Frits Kramer: "De koperen haan was erg gehavend en was dringend aan restauratie toe. Tijdens de laatste restauratie van 35 jaar geleden was de haan beschilderd met goudverf, maar daar was weinig meer van te zien. Bovendien waren de toen al bestaande kogelgaten en kogelinslagen dicht geplamuurd." Kramer (56 jaar) heeft het de kraters in koperen haan 'uitgebutst' en weer helemaal geëgaliseerd. Zijn 24-jarige dochter Ilja heeft vervolgens de haan met bladgoud bekleed. Het bladgoud is duurzamer dan goudkleurige verf.

Kogelgaten

Naar verluid zijn de kogelgaten ontstaan door baldadige jongeren. Pauelse: "Nu ligt de jeugd op bank tv te kijken. In het verleden was het een vorm van vermaak om met een buks, waarmee op wild werd gejaagd, in tijden van verveling op de haan te richten. Kijken of het lukte deze een rondje te doen draaien…" Vader en dochter Kramer hebben afgelopen zaterdag samen de haan op de torenbekroning mogen plaatsen.

Tekst: Edith Op de Woerd

Beeld: Edith Op de Woerd en Kevin Bos

Meer berichten