Logo kobr.nl
Foto: Stephanie Peters

"Dat dorpse behouden is het allerbelangrijkst''

Reeuwijk - In de jaren zestig begon opa Jan met de reparatie van fietsen in Boskoop. Op een gegeven moment nam die vriendendienst zoveel tijd in beslag dat hij een fietsenwinkel is gestart. Jim Nomen (3e generatie) vindt het nog steeds een prachtig vak. Hij vierde 8 februari zijn 25-jarig jubileum met de opening van een geheel vernieuwde zaak. Maar met de vernieuwde zaak blijft het dorpse karakter, de goede service en het persoonlijk contact behouden. Jim: "Mijn opa zei vroeger: 'als je goede service blijft geven, dan komen de mensen terug.' En dat vinden wij nog steeds heel erg belangrijk."

Met een familie 'in de fietsen' is het niet geheel onlogisch dat Jim ook die kant is opgegaan. Toch was het geen 'moeten'. Jim: "Ik groeide op met de fietsen. Maar ik heb ook ander werk gedaan, zoals op een kwekerij om centen voor het uitgaan en de vakanties te verdienen. Maar de fietsen trokken me toch. Ik vond vooral dat technische deel leuk. Op een gegeven moment wilde ik bij mijn vader in de zaak. Alleen had hij personeel en om iemand weg te sturen, dat wilde hij niet. Op een verjaardag is het balletje voor een eigen zaak gaan rollen. Iemand zei: 'Kan Jim niet een eigen filiaal starten?' En toen zijn we in de regio naar een pand gaan kijken en kwamen we in Reeuwijk terecht. Ik nam voorraad en gereedschap mee uit Boskoop, we hebben wat aan de inrichting gedaan en zijn gewoon gestart."

Veel meer keuze

De zaken gingen goed en er was een groter pand nodig. Dat werd het pand aan de Raadhuisweg. Het was nog een behoorlijke klus om er een fietsenwinkel van te maken. "Er zat eerst een autobedrijf. We moesten alles saneren: de smeerput en het benzinestation buiten. Toen ze daarmee bezig waren, ging ik weleens kijken en dan zeiden de jongens: 'ben je in de benzine gevallen?' Zo stonk ik naar benzinelucht." In het begin verkocht Jim fietsen, brommers en scooters, racefietsen en mountainbikes. Maar met de opkomst van de elektrische fietsen verdwenen de brommers en scooters en worden racefietsen en mountainbikes alleen nog gerepareerd. Toch is de winkel meer dan alleen fietsen repareren. "Het is ook het afsluiten van verzekeringen en verkopen van kleding. Je hebt als klant ook veel meer keuze. Vroeger had je alleen een groene, bruine of blauwe fiets en één soort fietstas. Tegenwoordig kun je wel 30 meter aan verschillende fietstassen neerzetten."

Dorpswinkel

Nomen is een echte dorpswinkel en dat willen ze zo houden. Jim: "We zijn met zijn vijven en als een klant binnenkomt, dan vind ik het toch wel erg belangrijk dat meerdere mensen 'goedendag' zeggen en weten 'oh ja, dat is die mevrouw van die fiets'. Klanten zijn hier geen nummer. We merken dat mensen dat waarderen. We hebben bijvoorbeeld klanten uit Bloemendaal (Gouda) die zeggen dat ze bij ons persoonlijk worden geholpen. Jims vrouw Sanne vult aan: "Dat dorpse is, zeker in de tegenwoordige tijd waarin mensen op een wat minder persoonlijke manier met elkaar communiceren, iets dat we willen behouden. Maar na 17 jaar was het wel tijd voor een nieuwe inrichting. We hebben nu een winkel die meer bij deze tijd past."

Vrouw in de zaak

De fietsenwinkel, dat zijn Jim en Sanne, maar ook de jongens in de werkplaats: John, John en Daan. De kans is groot dat de 4e generatie zorgt voor een vrouw in de zaak. Sanne: "Onze dochter Liz (8) zegt nu al 'dit gaat hem helemaal worden' (werken in de zaak), maar ze is nog jong, dus dat kan nog alle kanten op. Maar ze vindt het heel leuk en interessant. Vooral het technische: dat sleutelen. Samen met de jongens. Ze staat 's ochtends al klaar om te gaan werken." De oudste dochter Jill (11) houdt iets minder van vieze handen en is meer in de winkel dan in de werkplaats te vinden. Zij wil later graag iets met dieren gaan doen.

Roekoe

De fietsenzaak heeft ook een bewoner: de duif! Iedereen die bij Nomen binnenstapt, kent het dier. Hij woont in een kooi in de werkplaats. Maar hoe zit het nu met die vogel? Jim: "Ik heb vroeger op de scouting gezeten in Boskoop. Toen hadden we een keer een kamp over dieren, waar ook dieren bij waren, waaronder een duif. Toen heb ik die duif gehouden. We kregen een hokje van iemand en die duif is toen in de werkplaats in Boskoop terechtgekomen. Daarna heb ik ook een duif in Reeuwijk in de werkplaats gekregen. Inmiddels is dit onze derde duif. En nee, hij heeft geen naam."

Fietstochtje?

Fietsen Jim en Sanne zelf ook weleens een rondje? Jim: "Ik probeer iedere zondag een stukje te fietsen. Maar dat is pas sinds de laatste vijf jaar." Jim als Sanne zijn het over één ding roerend eens: Reeuwijk is met zijn plassen een prachtig gebied om te fietsen!

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Meer berichten