Logo kobr.nl
Wethouder Kees Oskam plant, samen met de veretgenwoordigers van de vroegere grondeigenaren Ard Op 't Landt (rechts) en Kees Bakker, de eerste boom
Wethouder Kees Oskam plant, samen met de veretgenwoordigers van de vroegere grondeigenaren Ard Op 't Landt (rechts) en Kees Bakker, de eerste boom (Foto: Bert Verver)

Eerste boom tekent uitbreiding begraafplaats Vredehof

Bodegraven - Met het planten van de eerste, flink uit de kluiten gewassen boom heeft wethouder Kees Oskam maandagmiddag gemarkeerd dat er een flinke stap is gezet in de uitbreiding van de grootste gemeentelijke begraafplaats Vredehof. De structuur van de 1e fase van de uitbreiding is al duidelijk zichtbaar. De grafrijen zijn aangebracht met daartussen de plek voor de paden, die in de loop van de zomer geasfalteerd worden. Dit plantseizoen zullen 20 grote bomen worden aangeplant, in het najaar vindt de verdere aankleding met struiken in de randzones plaats.

Na jaren van voorbereiding werd in september 2018 een begin gemaakt met de uitbreiding op circa 0,7 ha grond aan de oostzijde van de begraafplaats. Het Reeuwijkse grondbedrijf Olieman tekende voor de uitvoering en bracht, na voorbereidende werkzaamheden als het dempen en graven van watergangen, de uitbreiding op hoogte door het opbrengen van zo'n 22.000 m3 zand.

Extra graven voor 20 jaar

Binnen de eerste fase van de uitbreiding komt er een natuur-urnentuin en een speciale ruimte voor kindergraven en urnen. Na overleg met het moskeebestuur is volgens projectleider Luc Ettema besloten geen speciale inrichting voor islamitische begrafenissen aan te brengen. De eerste begrafenissen op het nieuwe gedeelte kunnen naar verwachting over ongeveer een jaar plaatsvinden. De ruimte binnen deze fase is goed voor 1500 graven en dat is voldoende voor de eerstkomende 20 jaar.

Tweede fase vooralsnog bloemenveld

De ophoging van de 2e fase, die ruimte biedt voor nog eens 1600 nieuwe graven, is in volle gang. De verwachting is dat dit gedeelte pas over 20 jaar in gebruik genomen zal worden. De beplanting die wordt aangebracht, zal tegen die tijd wel tot volle wasdom zijn gekomen. Om het aanzien tot die tijd mooi te houden zal de braakliggende grond worden ingezaaid met een meerjarig bloemenmengsel waarvan vlinders en bijen kunnen profiteren. Ook wordt er een graspad aangelegd naar een uitzichtpunt met bankje waarop in alle rust kan worden genoten van het uitzicht over de weidse polder.

Met de uitbreiding is, inclusief grondaankoop, naar verwachting een bedrag van 1,3 miljoen euro gemoeid.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten