Logo kobr.nl
Jo Kloprogge en Leo Dijkmans in gesprek over hun geliefde onderwerp, jazz
Jo Kloprogge en Leo Dijkmans in gesprek over hun geliefde onderwerp, jazz (Foto: )

"Leren genieten van jazz''

Bodegraven - Leo Dijkmans en Jo Kloprogge, vrienden en overburen van elkaar, delen een passie: jazzmuziek. Zij gaan op dinsdag 30 april een 3 uur durend radioprogramma maken over jazz. Dit is een soort vervolg op de twee voorstellingen in het Evertshuis over de geschiedenis van de jazz. Beide heren praten zo enthousiast over jazz, ze lijken wel missionarissen. "Inmiddels weten we dat er een speciaal plekje in de hersenen is dat geactiveerd wordt door muziek. Er is meer dan de monotone beat. Er is jazz."

Jazz is volgens Leo en Jo een muzieksoort die zoveel meer behelst dan de bekende jamsessies. Voorgaande twee jaar stonden ze op het podium in het Evertshuis tijdens de maand van de geschiedenis, waar ze een schijnwerper richtten op de geschiedenis van de jazz. Met video's en livemuziek wisten ze hun toehoorders te betoveren met een avondvullend programma. Niet die traditionele jazz, maar de Zuid-Amerikaanse, de jazz in combinatie met rock, met blues of zelfs met klassieke muziek.

Geen podium

Jo blijkt een echte kenner te zijn. "Jazz zal zijn oorsprong zo rond 1880 gevonden hebben. Het begon als een mengeling van Afrikaanse slavenmuziek met klassieke muziek, Franse opera in New Orleans en als dansmuziek waar op werd gefoxtrot, een wel erg wilde dans voor die tijd. De eerste opnames dateren uit 1917. De tijd van de rassenscheiding in Amerika. Jazz van blanke musici, die kwalitatief goed is vastgelegd en jazz van zwarte musici die aan kwaliteit wat inboette. Niet dat de muzikaliteit van zwarten minder was, maar de mogelijkheid tot opnames wel. Door hun huidskleur werden ze simpelweg niet geaccepteerd. Daardoor vertrokken veel jazzmuzikanten richting Europa, waar ze wél een podium kregen. Duke Ellington was één van hen. Hij werd hier zelfs ontvangen bij het Engelse Koningshuis, waar één van de familieleden gevraagd zou hebben ook even achter het drumstel plaats te mogen nemen."

Draagvlak

Leo heeft binnen het Bodegraafse z'n (muziek)sporen verdiend bij Semper Avanti, de Big Band Keep on Going, het popkoor Fabulous, het kinderpopkoor en het houtensemble. En nu bij RTV Bodegraven. Leo: "Daar heb ik Jo een keer uitgenodigd voor het radioprogramma Gesprek van de Dag. Degene die geïnterviewd wordt, bepaalt de muziekkeuze met een kleine toelichting daarbij. Juist zo'n toelichting maakt dat je anders naar de muziekstukken luistert. Je gaat meer de diepte in. En dat is de manier waarop je een draagvlak kunt creëren voor muziekgenres waar iemand niet zo snel naar zou luisteren."

Bij elk nummer leuk verhaal

Jo: "Zo bouwen we de drie uur durende uitzending op. Het verhaal achter de muzikant en het nummer. Wist je dat Frank Sinatra omstreden is in de zin van of het een popzanger of een jazzzanger was? Voor zijn nummer On the road to Mandalay heeft hij een gedicht van Kippling gebruikt. Een aantal woorden van dat gedicht heeft hij veranderd, waardoor het jarenlang verboden was. Toen Kippling overleden was, hielden zijn nazaten het draaien van het nummer weer tegen."

Jazz als luistermuziek

De heren hebben duidelijk een missie. De doorsnee aanname dat jazz niets meer is dan jammen tussen de grootheden der aarde willen ze doorbreken. Jo: "Er wordt wel degelijk gecomponeerd. Muziekinstrumenten die met elkaar mooie klankkleuren vormen, waardoor ook jazzmuziek luistermuziek wordt. Leo: "André Rieu heeft klassieke muziek bij een groot publiek gebracht. Zie hoe een overvol Vrijthof daarvan intens geniet. Dat hopen we ook te bereiken, dat mensen intens genieten van onze uitzending, waarbij ook een liveband en een zangeres aanwezig zullen zijn."

Livemuziek

De veelzijdigheid van jazz willen Leo Dijkmans en Jo Kloprogge met iedereen delen. Met allen die bereid zijn om écht naar deze muziek te luisteren. Muziek met verschillende stromingen. Muziek waardoor je geraakt kunt worden, je muzikale horizon kunt verbreden.Op dinsdag 30 april kunt u van 20.00 tot 23.00 uur afstemmen op Radio Bodegraven. Leo Dijkmans en Jo Kloprogge hebben een zeven-mans sterke band uitgenodigd, alsook zangeres Fauve Langerak. De band speelt van 20.40 tot 21.00 uur. Fauve zingt vanaf 21.40 tot 22.00 uur. Radio Bodegraven is te beluisteren via 107.8 FM, de radiokanalen bij de aanbieders en www.rtvbodegraven.nl/live.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten