De gedecoreerden: v.l.n.r.: Bert Domburg, Ineke Sipkema, Johan Dekker, Leny van Leeuwen, Peter Tarnóczy, Glancy van Turnhout, Leendert Sluijs, Tonnie Verbree, Leendert Verduijn, Maria de Vos, burgemeester Christiaan van der Kamp
De gedecoreerden: v.l.n.r.: Bert Domburg, Ineke Sipkema, Johan Dekker, Leny van Leeuwen, Peter Tarnóczy, Glancy van Turnhout, Leendert Sluijs, Tonnie Verbree, Leendert Verduijn, Maria de Vos, burgemeester Christiaan van der Kamp Foto: Bert Verver

Tien dorpsgenoten delen mee in Lintjesregen 2019

Algemeen

Tot de bijna 3000 landgenoten die afgelopen vrijdag een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen, behoorde een tiental inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. De kandidaten waren met uiteenlopende smoezen naar Zalencentrum De Brug gelokt en bij sommigen viel het kwartje pas toen zij aan een gereserveerde tafel op de eerste rij mochten plaatsnemen.

In tegenstelling tot de landelijke trend, waarbij geconstateerd moet worden dat er tweemaal zoveel mannen als vrouwen een koninklijke onderscheiding krijgen, was de verdeling in onze gemeente fifty-fifty. Mooi was ook dat de nieuw gedecoreerden een prachtige doorsnee vormden uit alle sectoren die voor onze leefomgeving van groot belang zijn, zoals kerkelijke activiteiten, sport, zorg en verenigingswerk; twee onderscheidingen werden uitgereikt voor de ondersteuning van twee indrukwekkende medische projecten in Afrika.

Stilte en bescheidenheid

In zijn openingswoord noemde burgemeester Christiaan van der Kamp het een eervolle taak om ook dit jaar weer bijzondere inwoners van onze gemeente in het zonnetje te mogen zetten. "Mensen die zich vaak in alle stilte en bescheidenheid al tientallen jaren actief inzetten voor hun medemens. Zij hebben hun lintje meer dan verdiend," aldus de burgemeester, die er aan toevoegde dat hij trots is op de vrijwilligers die zich in de meest brede zin van het woord inzetten voor de samenleving en daarmee steunpilaar zijn van onze dorpen. Hij noemde daarbij de Lintjesregen een uitdrukkelijke en openbare huldeblijk aan die mensen die onze samenleving 'maken'. Daarna ging hij over tot het, met een persoonlijk woord, uitreiken van de onderscheidingen. Negen personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één als 'ridder'.

Bert Domburg, Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als 76-jarige nog altijd scheidsrechter bij Volleybalclub Reeuwijk, de vereniging waarbij hij ooit als speler in het 1e team speelde. Naast zijn vrijwilligerstaken bij genoemde vereniging is hij ook vrijwilliger bij Seniorenvereniging Reeuwijk en zet hij zich in voor de ouderen en zieken. Ook is hij vrijwilliger bij de Baptistengemeente Ichthus te Waddinxveen en is hij actief bij zorgcentrum de Herbergier. Hier organiseert hij activiteiten voor dementerende bewoners. Daarnaast is hij tot 2010 vrijwilliger geweest bij de Sluipwijkse Kerk te Reeuwijk, waarbij hij zich sterk heeft gemaakt om de begraafplaats naast de kerk opnieuw in gebruik te nemen.

Tonnie Verbree-Vollering, Bodegraven/Meije, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij was tien jaar lang bestuurslid van Ruitervereniging 'Boreftse Ruiters' en zorgde onder meer voor het opkappen van de koets van de Kaaskoningin. Ook was zij 38 jaar bestuurslid van badmintonvereniging 'Don Quishuttle'. Daarnaast zijn er meerdere vrijwilligerstaken die ze nog steeds uitvoert. Ze is bestuurslid en erelid van het Oranjecomité 'Meije' en helpt al sinds 1993 met de inzameling van oud papier namens de Bodegraafse Oud Papier Centrale. Ook is ze vrijwilliger bij zowel de Protestantse wijkgemeente Emmaüs in Bodegraven als bij de R.K. parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte in Meije-Zegveld. Sinds 2014 in zij vrijwilliger bij zorgorganisatie Kaleidoscoop in Nieuwkoop en daarnaast is ze al 47 jaar mantelzorger voor haar buren.

Maria de Vos-van der Velden, Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1994 bestuurslid van Stichting Fonds Ondersteuning Dienstencentrum. Al 17 jaar secretaris van CDA Bodegraven-Reeuwijk (Bodegraven voor de fusie), een functie van waaruit zij als een echte inspirator de mensen vaak weet te motiveren. Ook is ze 12 jaar bestuurslid van stichting Erkend Talent. Deze stichting koppelt vrijwilligers en organisaties aan elkaar. Sinds 2009 helpt zij mensen uit naam van vrijwilligersgroep HUBA met hun belastingaangifte. Ook is zij vrijwilliger bij Hospice Midden Holland en via de Stichting VOTA helpt ze mensen hun administratie weer op orde te brengen. Van 1994 tot 2015 was ze bestuurslid van SAM waar ze eveneens de directie ondersteunde.

Leendert Verduijn, Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft verschillende vrijwilligerstaken uitgevoerd. Hij was acht jaar lid van de vrijwillige brandweer. Hij was twee periodes ouderling en scriba van de Hervormde Wijkgemeente Bodegraven-Nieuwerbrug. Daarnaast was hij vrijwilliger bij Jeugdvereniging Rondom het Woord en was zes jaar lid van de MR van de Verhoeff-Rollmanschool. Maar liefst 30 jaar was hij lid van de schaduwfractie van de SGP en 41 jaar vrijwilliger bij Kom over en Help. Bij zorginstelling Vijverhof was hij 29 jaar vrijwilliger. Op dit moment is hij actief als voorzitter van Mannenvereniging Schrift en Belijdenis (sinds 1980) en is hij sinds 2006 vrijwilliger bij de Hersteld hervormde Gemeente in Ter Aar.

Glancy van Turnhout-Gill, Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Al sinds 1978 is zij vrijwilliger bij het Rode Kruis in Bodegraven. Zij coördineert de hulpverlening, biedt ondersteuning aan bloeddonoren, verricht administratief werk en is EHBO'er bij evenementen. Ook heeft zij de Jeugd-EHBO lessen verzorgd. Hierdoor werden vele jongeren enthousiast om aan te blijven als EHBO'er. Tot 2018 was ze betrokken bij de Hartstichting. Naast collecteren, organiseerde zij onder andere de reanimatiecursussen en lesavonden. Door die laatste activiteit hebben nu veel inwoners een reanimatiediploma en kunnen zij omgaan met een AED.

Leny van Leeuwen-van Zoest, Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij was 35 jaar coupeuse van carnavalsvereniging de Reedeurpenarren in Reeuwijk-Dorp en ze nam in die functie ook het meest ingewikkelde naaiwerk voor haar rekening. Sinds 2000 is ze vrijwilliger bij Parochie de Goede Herder in Reeuwijk. Zij is redactielid van het parochieblad, coördinator van de kerkwerkers, verzorger van de kinderkoordiensten, lid van de uitvaartlijn, coördinator van de misdienaren en verzorgt het rooster van de koren.

Peter Tarnóczy, Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 2004 lid en vanaf 2009 voorzitter van de Cliëntenraad van verzorgings- en verpleeghuis De Reehorst in Reeuwijk. Tijdens de grote verbouwing heeft hij de bewonersbelangen behartigd en vertegenwoordigt hij De Reehorst in de Centrale Cliëntenraad van de Zorgpartners Midden-Holland. Ook is hij medeoprichter en voorzitter van de Stichting Vrienden van De Reehorst. Hij was eerder lid van de Seniorenraad en chauffeur van de buurtbus. Ook was hij tien jaar penningmeester van de WMO-raad in Reeuwijk.

Johan Dekker, Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Al vanaf 1972 actief als vrijwilliger bij onder andere AKV Korfbalvereniging Vriendenschaar. Sinds 2006 vrijwilliger bij muziekvereniging OBK Driebruggen. Hier beheert hij het muziekarchief. Hij is vrijwilliger van de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs in Bodegraven en hij verzorgt de geluidsopnamen van rouw- en trouwdiensten en installeert apparatuur voor de kerktelefoon bij mensen thuis. Ook is hij vrijwilliger bij Stichting SAM Welzijn waarvoor hij beheerder is bij Dienstencentrum Rijngaarde in Bodegraven en technische problemen oplost bij mensen thuis.

Ineke Sipkema, Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Medeoprichter en secretaris/penningmeester van de Stichting Vrienden van Murambinda Hospital (Zimbabwe). Door toedoen van de stichting is er een opleiding voor verloskundigen opgericht, een nieuwe ambulance gekocht, zijn artsen en apothekers financieel ondersteund en is de hulp aan zwangere vrouwen en kinderen met HIV/Aids verbeterd.

Leendert Struijs, Reeuwijk, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1999 vrijwilliger en vanaf 2004 voorzitter van de Stichting Op Gelijke Voet, een stichting die door zijn vader was opgezet. Een Stichting die kinderen in Congo-Brazaville hulp biedt met ernstige beperkingen van orthopedische aard. De organisatie maakt aangepast schoeisel voor slachtoffers met polio en leidt lokale paramedici op. Inmiddels voert de stichting jaarlijks 100 orthopedische operaties uit bij kinderen met 'klompvoeten' en wordt er een neurologisch team ingezet ten behoeve van kinderen met een neurologische beperking.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën