Logo kobr.nl
Foto:
Politici aan het woord

Champions League

Over ruim een week mogen we stemmen voor het Europese Parlement. Ver van je bed, misschien? Nou dat valt allemaal wel mee. Brussel is even ver als Enschede, om maar eens wat te noemen. Bovendien gebeurt het in Brussel. Daar wordt politiek gemaakt voor 500 miljoen Europeanen. Brussel is de Champions League van de politiek. En wie wil er nu niet meedoen aan de Champions League?

In ieder geval wel onze gemeenten en provincies die ieder een lobbyclub hebben in Brussel, net zoals veel andere gemeenten en regio's in Europa. In totaal lobbyen zo'n 2500 organisaties in Brussel om het Europese beleid hun kant op te duwen.

Gaat in dat geweld de stem van de 26 parlementsleden uit Nederland niet verloren? Nou, dat valt behoorlijk mee. Dat komt omdat wij tot nu toe uitstekende politici naar Brussel hebben kunnen sturen die daar indruk hebben gemaakt. Ze trekken de kar op heel wat onderwerpen, of het nu gaat om milieu en klimaat, democratie in Europa of voedselfraude.

Wat uitzonderlijk is, is dat twee Nederlanders waarschijnlijk de fractie gaan leiden van twee grote Europese fracties, namelijk de Sociaal-Democraten en de Groenen. Frans Timmermans van de PvdA is de topkandidaat voor de Sociaal-Democraten en Bas Eickhout van GroenLinks voor de Groenen.

Ik hoop dat u gaat stemmen. En dat u gaat stemmen op een partij die begrijpt dat we grote vraagstukken, zoals klimaatverandering en migratie, op Europees niveau moeten aanpakken. We kunnen alleen een deuk in een pakje boter slaan als we goede politici naar Brussel sturen. Frans Timmermans, Sophie in 't Veld (D66), Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout zijn uitstekende politici. Als GroenLinkser hoop ik natuurlijk dat u op Bas Eickhout stemt. Zijn motivatie om politicus te worden? "Ik kwam als wetenschapper voor de keus te staan: wéten hoe het met het klimaat misloopt en aan de zijlijn oud en cynisch worden, of de politiek in gaan om het aan te pakken. Ik koos voor het laatste."

Reinoud Doeschot, fractieleider GroenLinks

rdoeschot@bodegraven-reeuwijk.nl

Meer berichten