Rick de Rooij vertelt over het aanhoudende probleem in de omgeving van de Erasmusweg
Rick de Rooij vertelt over het aanhoudende probleem in de omgeving van de Erasmusweg

'Het afvalputje van Reeuwijk'

Algemeen

Reeuwijk - Donderdag 6 juni heeft de hevige regen overlast veroorzaakt aan de Erasmusweg. Het riool kon de enorme hoeveelheid aan regen niet aan. Het stond zo vol dat het rioolwater, vermengd met regenwater, de straat op is gestroomd. Daarbij is het vuil uit het riool meegekomen en achtergebleven op straat. Hierdoor hangt er een vieze lucht in de straat.

Rick de Rooij vertelt over het aanhoudende probleem. "Dit is niet de eerste keer dat het rioolwater de straat op stroomt. Zeker nu de rest van Reeuwijk-Brug West wordt opgehoogd en er bij ons geen onderhoud wordt uitgevoerd. Wij worden zo letterlijk het afvalputje van Reeuwijk." In het telefoongesprek van vrijdag 7 juni waarin De Rooij het probleem meldde aan de gemeente, werd hem meegedeeld dat het opruimen van het vuil niet nog voor het weekend zou worden gedaan. De Rooij: "Daar was geen ruimte meer voor." Aan deze krant meldde de gemeente dat het nog wel op vrijdag plaats zou vinden. 

De Rooij wijst op een aantal tuinen aan de Erasmusweg. Daar is de verzakking goed te zien. De tuinen naar de voordeuren zijn opgehoogd en het verschil met de lager gelegen straat is enorm.

Japanse duizendknoop

Naast het probleem met de laag gelegen straat, is het bermbehoud minimaal. De Rooij: "De stukken groen zijn destijds volgens een plan ingevuld. Daar is weinig meer van te zien. Het is volledig overgenomen door onkruid. De weigelia's moesten niet hoger worden dan 1,70 meter. Nu kun je zien dat sommige al de drie meter aantikken." Niet alleen de grootte van de planten, maar ook de soort planten horen niet allemaal binnen een woonwijk. Zo groeit de Japanse duizendknoop tussen de doornstruiken in de speeltuin aan de Erasmusweg. De Rooij: "Er wordt weinig tot geen onderhoud meer gepleegd aan onze straat. Soms haalt een buurman een stuk van een struik weg, omdat het gevaarlijk wordt voor de spelende kinderen en huisdieren." 

Vervangen riool

De gemeente erkent het rioolprobleem en zegt zoveel mogelijk te voorkomen dat 'vuil' uit het riool op straat achterblijft. De woordvoerster van de gemeente zegt desgevraagd: "Tijdens deze grote, meerjarige reconstructie van Reeuwijk-Brug West wordt onder meer het bestaande riool waar nodig vervangen en wordt bovendien een extra rioolstelsel aangelegd. Hierin wordt al het regenwater dat op straat valt opgevangen en direct afgevoerd naar de sloten. Alle bewoners van de wijk krijgen bovendien de gelegenheid om (een deel van) het dak aan te sluiten op dit nieuwe riool. Hiermee wordt het gehele rioolstelsel ontlast, wat de kans op water op straat verkleint en/of vermindert."

Wachten op plannen

Een planning voor het gedeelte Erasmusweg, Van Goghstraat en Van Hoofstraat is er nog niet. "Wanneer de Erasmusweg en de direct omliggende straten worden gereconstrueerd, is nog onbekend. De woningbouwvereniging heeft hier namelijk plannen waarbij mogelijk een aantal blokken woningen wordt gesloopt en nieuw gebouwd. De gemeente houdt hier rekening mee wat betreft de reconstructie van deze straten. We willen voorkomen dat zwaar bouwverkeer de nieuwe wegen beschadigt. Als meer bekend is over de plannen van de woningbouwvereniging, kunnen de reconstructiemaatregelen en de planning ervan specifieker vorm gaan krijgen." Hoe logisch het ook klinkt, de buurtbewoners zijn er niet blij mee dat er nog geen zicht is op het moment dat hun straten worden aangepakt. De Rooij: "Omdat de gemeente niet weet of ze de woningen aan de Erasmusweg willen behouden, wordt er ook niet meer geïnvesteerd in de huidige situatie. En wij moeten hier in wonen, wie weet hoe lang nog?"

Japanse duizendknoop
Vuil aan weerszijden van de Erasmusweg
Vuil uit het riool blijft achter op straat en verzoorzaakt stank

Advertentie

Categorieën