Afbeelding

Wanneer verlies je raakt

Algemeen

Reeuwijk - Rouw is een rauw woord. Het verwerken ervan misschien nog wel rauwer. De herkenning van het verdriet en al die zaken die je er ongevraagd bij krijgt, kan door niemand zo goed worden begrepen dan door diegene die hetzelfde intense verdriet kennen. Boek en Troost brengt lotgenoten die een dierbare hebben verloren bij elkaar. Ineke Vonk, vrijwilliger bij de organisatie Boek en Troost, en Reeuwijker Martin Zwart die troost vond bij de organisatie nadat zijn echtgenote anderhalf jaar geleden overleden was, vertellen openhartig over het verlies dat je raakt en hoe er een weg in te vinden.

Martin Zwart: "Ik had altijd zo'n moeite als ik ergens ging condoleren. Je wilt iets bemoedigends zeggen, maar je wilt ook niet te lang praten. Want achter je staat een hele rij. Je wilt vooral niets verkeerds zeggen en dus zeg je doorgaans niets. Ik heb ervaren dat je op een normale manier met rouwende kunt praten. Vrolijke feestdagen op een kerstkaart is niet handig. Net als de opmerking dat na twee maanden het rouwen toch wel voorbij moet zijn. Als je ooit gerouwd hebt, weet je hoe deze opmerkingen aankomen. Hoe dichterbij mensen om je heen staan, des te meer van deze opmerkingen je kunt verwachten. Degenen die ver van je afstaan, gedragen zich formeler. Een korte vraag hoe het gaat en dat is het dan wel. Als je in de rouw bent, heb je niet altijd professionals nodig, maar vooral medemenselijkheid. Begrip voor de situatie waarin je verzeild bent geraakt.''

''Natuurlijk hebben wij het er ook over gehad. Wat ik zou doen als mijn vrouw overleden zou zijn. Hoe ik mijn leven opnieuw zou indelen. Maar het verdriet was zo alles omvattend. Die plannen, ze komen niet eens in je op. Je bent vooral bezig met overleven en het afwikkelen van de bureaucratische papieren rompslomp."

Algemene groepen

Ineke Vonk: "Twee keer per jaar start er een nieuwe groep van maximaal acht deelnemers. Deelnemers die allerlei verschillende verliezen hebben meegemaakt: partners, kinderen, zelfdoding. Wat ze gemeen hebben is het rouwproces. Iedereen zal daar zijn eigen weg in moeten vinden. Er zijn geen richtlijnen en ook geen kant en klare oplossingen. Alle maatschappelijke rangen en standen vallen weg. Voor iedereen is rouwen gelijk. Een rauw proces waar je met huid en haar doorheen moet. Met als resultaat dat het vlijmscherpe van de pijn zachter wordt. Dat de herinneringen zonder heftige emoties naar boven komen en niet meer onlosmakelijk met tranen. Je verdriet delen met lotgenoten werkt daaraan mee. De herkenning van de diepte van het verdriet, van de intense vermoeidheid, de verstrooidheid en je vrijwel tot niets kunnen zetten. Na een zestal bijeenkomsten sluiten we af met de vraag 'hoe verder'. Er kunnen vriendschappen ontstaan, omdat je samen door het diepe dal bent gegaan. "

Doolhof

Je ontkomt niet aan terugvallen. Maar je hebt in dat half jaar geleerd dat je de weg weet te vinden uit dat doolhof van gemis en verdriet. Elke derde zondag van de maand is het rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda, van 15.00 tot 17.00 uur. Martin Zwart: "Met name het café was voor mij makkelijk om naar toe te gaan. Je kunt zo weer weg als je dat zou willen. Het is makkelijk om contact te leggen met degenen die het café bezoeken, het voelt als een warme deken." Ineke Vonk: "Elke keer wordt er een ander onderwerp aangesneden. Afgelopen maand was dat de vraag of mannen anders rouwen dan vrouwen. De entree is vijf euro en daarmee zijn ook de drankjes betaald. Op onze website staat de agenda. Daar is ook te vinden welken uitleenboeken beschikbaar zijn om te helpen bij rouwprocessen.''

Altijd spannend

Ineke Vonk besluit: "De huidige maatschappij is snel en oplossingsgericht. Dat past niet bij rouw. Er is geen eenduidige oplossing of een tijdsbestek waarbinnen het klaar is. Je moet jezelf de tijd gunnen. Als je zover bent dat je verder kunt, heeft Boek en Troost de handvatten daarvoor. In de herkenning van de rouwprocessen bij elkaar. De eerste keer over zo'n drempel stappen, is spannend. Daarna trekt de gezelligheid en het elkaar op weg helpen als vanzelf. Met elkaar ga je dat proces door. Na de eerste twee sessies ontstaat er een cohesie, je kent elkaars verhaal en krijgt daar mededogen voor. Daarna komen er onderwerpen aan bod als de reacties van omstanders, wat doe je met de kleding, hoe verder. Samen ben je opgetrokken vanuit je diepste kwetsbaarheid. Een waardevol geschenk wat je elkaar hebt gegeven. Je durft weer te kijken naar een toekomst zonder die ene."

Via het telefoonnummer 06-57925970, mailadres info@boek-en-troost.nl en website kunt u in contact komen met de stichting.

www.boek-en-troost.nl

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën