Afbeelding

Groots afscheidsfeest directeur basisschool De Bron, Reeuwijk-dorp

Algemeen

Reeuwijk-dorp - Wanneer de directeur van basisschool De Bron met pensioen gaat, na zo veel voor de school betekend te hebben, gebeurt dit natuurlijk niet in stilte. Dit gebeurde met een feestelijke dag op De Bron in Reeuwijk-dorp.

Het is woensdagochtend, 10 juli, de een na laatste week voor de zomervakantie. Juf Odilia van den Berg, acht jaar lang directeur geweest van de school, komt met haar familie aan voor haar afscheidsfeest. Het is iets over half negen. Waar normaal gesproken bij een afscheid het schoolplein vol staat met kinderen om de hoofdrolspeler van de dag welkom te heten, is het plein nu slechts gevuld met ouders en twee leerlingen die haar welkom heten. "Er is een klein probleempje, juf Odilia, de school is helemaal leeg."

Ietwat verbaasd gaat het gezelschap de school binnen, waar een doodse silte heerst. Niemand in de lokalen, zelfs de gemeenschappelijke ruimte is niet gevuld met kinderen. Juf Odilia neemt plaats op het podium. Er is gelukkig wel aan een feeststoel gedacht en ook staan er banken voor de rest van de familie klaar. Verder is de volledig ruimte versierd. Alles wijst op een feestje, maar zonder leerlingen voelt dit wel wat eigenaardig.

Gelukkig weten de twee leerlingen die haar hebben ontvangen en de rol van gastheer en -vrouw hebben aangenomen, meer. Een afscheid van hun directeur, die zoveel goeds heeft bereikt met haar school, laten zij niet zomaar aan zich voorbij gaan. Er klinken Braziliaanse drums en een echte band van leerlingen, met emmers en pannen als drums, komt binnen. Daarna komt steeds een groep kinderen binnen, via de andere zijde van de school. Al die tijd hebben zij zich buiten verstopt. Alle klassen hebben een yel ingestudeerd, die gaat over juf Odilia.

Het is het begin van een gezellige feestdag, waarbij de gemeenschappelijke ruimte wordt omgedoopt tot het 'Odilia leerplein'. Deze ruimte wordt voorzien van een echt straatnaambord met deze woorden. In het kader van het kunstproject hebben alle leerlingen een 'Juf Odilia museum' gemaakt, met een wel heel speciale expositie. In iedere groep worden gedurende de ochtend workshops gegeven van verschillende kunstdisciplines, juf Odilia en haar gezin nemen in iedere klas een kijkje. Hier wordt ze verrast met bloemen van alle leerlingen. Zelf heeft zij gezorgd voor een lekkere traktatie: op het plein staat een echte ijscokar. De ochtend wordt afgesloten met een film die de kinderen samen hebben gemaakt. Alle bloemen en cadeautjes passen maar net in de auto wanneer Odilia 's avonds naar huis rijdt.

Odilia van den Berg heeft van dorpsschool De Bron, samen met haar team, een professionele school gemaakt. Betrokkenheid en kwalitatief hoogstaand onderwijs gaan hier goed samen, recent nog beloond door de Onderwijsinspectie met het hoogst haalbare predicaat 'Goed'. Het team gaat onder leiding van de nieuwe schoolleider verder bouwen, maar op De Bron zal de naam van deze directeur niet worden vergeten met het naambord op het 'leerplein' als stille getuige.

Advertentie

Categorieën