Wethouder Inge Nieuwenhuizen laat zich informeren over de werkzaamheden bij de aansluiting Zoutmansweg-Randweg.
Wethouder Inge Nieuwenhuizen laat zich informeren over de werkzaamheden bij de aansluiting Zoutmansweg-Randweg.

Gemeente zet volgende stap in aanloop naar dorpsroute

Algemeen

Reeuwijk - Nadat het enkele maanden stil is geweest rond de Raadhuisweg/Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug heeft de gemeente bekendgemaakt in de komende weken weer enkele stappen te gaan zetten in de richting van een dorps karakter voor de Raadhuisweg/Zoutmansweg. De raad, aanwonenden en een aantal andere betrokkenen zijn recent geïnformeerd over de stappen die gezet gaan worden en die erop gericht zijn om het niet-bestemmingsverkeer en de snelheid op de route terug te dringen. Wethouder Inge Nieuwenhuizen en strategisch adviseur Leefomgeving Roel Lok lichten de plannen toe.

Roel Lok brengt in herinnering dat de raad in het voorjaar heeft opgeroepen eerst het aantal voertuigen op de route terug te brengen. Uit onderzoek was immers gebleken dat iedere dag zo'n 1100 voertuigen gebruik van de route maken, zonder dat die tot het bestemmingsverkeer gerekend kunnen worden. Dagelijks nemen ook zo'n 50 vrachtauto's de route, waarbij de chauffeurs zich niets aantrekken van het inrijverbod. De metingen zijn in het voorjaar gedaan en volgens Lok waren recente metingen niet representatief, omdat de verkeerssituatie zich wijzigde door werkzaamheden aan het Treebord.

Technische middelen en gedragsbeïnvloeding

Verkeerswethouder Inge Nieuwenhuizen memoreert dat er na de uitvoerige consultatie van de inwoners afspraken zijn gemaakt over vervolgstappen. "We zijn deze zomer begonnen de route een dorpser karakter te geven door het ophangen van hanging baskets en het plaatsen van vlaggen. We gaan het in de periode november/december nu echter steviger aanpakken. De aansluiting van de Zoutmansweg op de Reeuwijkse Randweg is definitief veranderd en wel op een dusdanige manier dat automobilisten eigenlijk op een natuurlijke wijze de Randweg blijven volgen en niet de neiging hebben om de dorpsroute te nemen. Wij verwachten dat deze poortwerking een positief effect zal hebben op het aantal niet noodzakelijke verkeersbewegingen. Deze maatregel wordt ondersteund door een zwaardere inzet op handhaving, een dringende wens van de aanwonenden. Eerst zullen de Boa's nog even met automobilisten die zich niet aan de regels houden in gesprek gaan, maar al snel zal de politie overgaan tot het uitdelen van bekeuringen waarbij in ieder geval ook de snelheid wordt gemeten. Daarover zijn goede afspraken gemaakt. Een extra 'snelheidsdisplay' zal mogelijk ook helpen bij het beteugelen van de snelheid."

Over het gebruik van het 'pad van alles' langs de Breevaart weet zij te melden dat de politie geadviseerd heeft de huidige status van het pad vooralsnog te handhaven. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat snorfietsers en brommers zich via de hoofdrijbaan moeten verplaatsen. Hiervoor wordt bebording aangebracht. Bij de besluitvorming na de zomer van 2020 wordt de definitieve herinrichting en hiermee de positie van het pad opnieuw bekeken. Er is dus nog geen beslissing genomen over het 'definitieve gebruik van het 'pad van alles' en de inrichting wordt vooralsnog ook niet gewijzigd.

Eenrichtingsverkeer voor 3 weken

Als pilot voor een drietal weken zal er vanaf 18 november t/m 6 december a.s. éénrichtingverkeer worden ingevoerd op het stukje Goudse Straatweg tussen de rotonde Oude Tol en de aansluiting naar de A12. Het verkeer mag op dat stuk alleen vanaf de kant van het Reeuwijkse Hout inrijden, het verkeer vanuit het dorp moet naar links afbuigen en onder het viaduct door naar de Randweg gaan. Doel is de automobilisten, die de dorpsroute toch als doorgaande route gebruiken naar de oprit van de A12 richting Utrecht, te prikkelen toch maar op de Randweg te blijven. De afsluiting richting A12 is gekozen omdat het meeste doorgaande verkeer vanuit de richting Gouda komt.

Monitoring

Deze pilot zal uiteraard nauwkeurig gemonitord worden, waarbij ook gekeken zal worden naar mogelijke opstoppingen bij de aansluiting met de Randweg. Na de pilot zullen de inwoners die aangesloten zijn bij het bewonerspanel (circa 300 in Reeuwijk-Brug) worden bevraagd naar hun ervaringen, maar uiteraard kan iedere inwoner zijn gevoelens daarover kenbaar maken bij de gemeente. De lering die eruit getrokken wordt, leidt tot een besluit of het eenrichtingsverkeer definitief wordt doorgevoerd. Hierover worden de inwoners in het voorjaar 2020 geïnformeerd. De uitvoering van de plannen zal in elk geval niet voor de zomervakantie een aanvang nemen, want, zo stelt de wethouder: "Tot dan duren de werkzaamheden aan het Treebord en wij kunnen dan niet zuiver meten. Wij willen met het werk aan de dorpsroute niet het hele dorp op slot zetten."

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën