Afbeelding

'Een duurzaam bedrijf vergt een andere manier van denken'

Algemeen

REEUWIJK - Op 21 maart spreekt Arjan van Esveld op het symposium 'Kansen door energiebesparing' van het Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk. Hij vertelt trots over het meest duurzame vakantiepark van Nederland: Landal Reeuwijkse Plassen.

"Ons vakantiepark is ontwikkeld met duurzaamheid in het DNA," vertelt Arjan van Esveld, general manager van Landal Reeuwijkse Plassen. Hij geeft een lange opsomming van alle duurzame maatregelen die zijn genomen: "Elektrisch vervoer, verwarming met warmtepompen, zonnepanelen, beperkt waterverbruik en ga zo maar door."

Behalve energiezuinig is het park ook ingebed in de omringende natuur. "We zitten in een fantastisch mooi natuurgebied en dat wilden we laten doorlopen in het park," vertelt Arjan. "Een groenarchitect heeft gezorgd voor oorspronkelijke beplanting, zoals riet langs de oevers en karakteristieke bomen en struiken uit de regio. Daarnaast ligt er veel water tussen de woningen, alsof het veenlandschap met de lange door water omsloten kavels in het park doorloopt."

Andere manier van denken

Een park met duurzame voorzieningen is niet meteen duurzaam, beweert Arjan. 'Duurzaam doen' brengt namelijk ook een andere manier van denken met zich mee. "Een warmtepomp moet je bijvoorbeeld op een heel andere manier gebruiken dan een gaskachel," legt hij uit. "Hij warmt alleen geleidelijk op, dus je kunt niet, zoals bij een gaskachel, in een half uur een warme kamer hebben. Om te zorgen dat gasten wel een warme woning betrekken, moet de pomp al ruim van tevoren gaan opwarmen. Dat vergt aandacht en planning."

Kansen door besparing

Duurzame voorzieningen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee van het bedrijf, benadrukt Arjan. "Neem bijvoorbeeld het vervoer op eigen terrein. Ons vervoer is allemaal elektrisch. De schoonmakers en technische dienst rijden in kleine karretjes over het terrein. Die kosten veel minder in onderhoud dan andere auto’s, ik betaal minder aan wegenbelasting en minder aan brandstof."

Ook met die kleine investeringen kun je al winst pakken, denkt Arjan. "Heb je bijvoorbeeld bewegingssensoren voor het licht in het toilet? Zo niet, dan kan je erop rekenen dat het licht regelmatig een nacht aan blijft staan. Natuurlijk kun je mensen wel stimuleren om het licht uit te doen, maar alles wat je overlaat aan individuen vergroot de foutmarge."

Uiteindelijk tellen alle kleine winsten op. "We denken bij verduurzaming al snel aan zonnepanelen, maar er is nog veel meer dat je kunt doen. Kijk kritisch naar je gebouwbeheer. Is de verwarming van verschillende ruimtes goed geregeld? Is het nodig om een volledige doorstroomsnelheid van het kraanwater te hebben om je handen te wassen?"

Nieuwbouw

Er is één ding dat Arjan moet toegeven: het vakantiepark zou nooit zo duurzaam zijn geweest als hij een oud park had moeten renoveren. "Dat zou te kostbaar en te complex zijn geweest. Omdat we het park van de grond af hebben opgebouwd, konden we overal rekeningen mee houden. Het ontwerp van de woningen, de stroom- en watervoorziening, het interieur en het draadloze netwerk om alles aan te sturen: het is allemaal uitgedacht."

Omdat duurzaamheid veel gemakkelijker is door te voeren bij nieuwbouw zou Arjan wel wat zien in een soort duurzaamheidsloket bij de gemeente. "Vaak is het door onwetendheid dat iemand geen duurzame maatregelen neemt. Mensen hebben geen tijd of zin om zich in de mogelijkheden te verdiepen, dus moeten de opties hapklaar gepresenteerd worden. Zorg dat nieuwbouwprojecten gelijk een duurzaamheidsbegeleider hebben en laat de successen zien. Dan doen anderen vanzelf mee."

Tekst en beeld: Key Tengeler

Duurzaam tot in de puntjes
Twee jaar op rij (2018 en 2019) is Landal verkozen tot het meest duurzame merk in de categorie Travel & Leisure van de Sustainable Brand Index, een internationaal, onafhankelijk consumentenonderzoek. Landal Reeuwijkse Plassen is hierbij het neusje van de zalm. "Duurzaamheid is doorgevoerd in alle facetten."

Kansen door energiebesparing

Op maandag 16 maart van 19.00 tot 22.00 uur organiseert het Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) het symposium 'Kansen door energiebesparing'. Arjan van Esveld is een van de sprekers. Hij vertelt uit eigen ervaring hoe ondernemers rendement kunnen halen uit een kritische kijk op hun energiegebruik.

Advertentie

Categorieën