Logo kobr.nl
Foto:

‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’

LANDELIJK - Op veel plekken in de samenleving kan er ten tijde van het coronavirus wel wat extra hulp gebruikt worden. Vier studenten richtten zaterdag 14 maart het platform ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’ op en inmiddels hebben al 35.000 Nederlanders belangeloos hun hulp aangeboden.

Via het platform proberen de initiatiefnemers vraag en aanbod met elkaar te verbinden. Het doel van het platform is eigenlijk heel simpel: gewone mensen die gewone mensen willen helpen bij elkaar brengen. Geen poespas, maar de ander een steuntje in de rug geven in tijden van crisis. Naut, Amber, Thijs en Jasper, studenten uit Amsterdam en Delft, bundelden hun krachten en richtten deze website op.

Het initiatief groeide van hun studentenkring uit naar een netwerk waar hulp van Groningen tot Maastricht wordt aangeboden. Momenteel lopen er veel individuele verzoeken, maar zijn er ook projecten opgestart om vrijwilligers te verbinden met ziekenhuizen of middelbare scholen. Het aanbod is op dit moment vele malen hoger dan de vraag, wat betekent dat er nog veel mensen terecht kunnen met een verzoek om hulp.

Amber Nagelhout, een van de initiatiefnemers, vertelt dat ze zichzelf zien als prikbord: op zichzelf niet relevant, tot er iets op geprikt is. Amber: “Het is enorm overweldigend hoeveel hulp er vanuit heel Nederland wordt aangeboden. Veel mensen die tijdelijk thuis zitten, willen graag hun steentje bijdragen. Vraag komt vanuit alle hoeken van het land en ook de verzoeken zijn zeer divers, van het uitlaten van de hond tot extra hulp bieden in een ziekenhuis. Iedereen kan wel iets betekenen.”

Hulp vragen of aanbieden op de website www.gewoonmensen.nl is heel eenvoudig. Geef aan of je wilt helpen of dat je hulp kunt gebruiken en achter de schermen worden vraag en aanbod op basis van verzoek en regio met elkaar gematcht.

Meer berichten