Elektrische laadpaal van Allego.
Elektrische laadpaal van Allego. Foto: Bert Verver

Openbare laadpalen komen traag op stroom

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Bij de redactie van deze krant zijn de laatste tijd berichten binnengekomen dat aanvragen voor openbare elektrische laadpalen erg traag worden afgewerkt.

Zo meldde een inwoonster van Driebruggen dat de aanvraag, die zij 1,5 jaar geleden had ingediend, nog steeds niet was afgehandeld, terwijl op de website van de gemeente een doorlooptermijn van ongeveer 18 weken wordt aangehouden.

Gevraagd naar het beleid voor de plaatsing van deze palen verklaarde een woordvoerder van de gemeente dat de plaatsing 'aan de markt' wordt overgelaten. De gemeente neemt dus geen verantwoordelijkheid voor de trage verwerkingen.

Bij die marktwerking kunnen bovendien nodige vraagtekens worden geplaatst, want volgens de woordvoerder is er alleen een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Allego afgesloten. Marktwerking gaat daarentegen uit van concurrerende partijen. De gemeente geeft aan dat er toezicht gehouden wordt op de werkwijze van Allego en dat na een intern gesprek is geconstateerd dat van verbetering van de kwaliteit sprake was.

Palen in constructie

De woordvoerder laat weten dat er in een verkeersbesluit ongeveer 53 geschikte locaties voor openbare laadpalen zijn opgenomen. Momenteel zijn er op ongeveer 15 daarvan palen geplaatst en is een even groot aantal in ontwikkeling. Volgens de gemeente wordt het aanbod bepaald door de vraag. Voor de plaatsing van de palen wordt door de gemeente overigens geen precariorecht in rekening gebracht.

Kosteloos aanvragen

Via de website openbaarladen.nl/bodegraven-reeuwijk kunnen belanghebbenden een openbare laadpaal aanvragen. Aan het installeren daarvan zijn geen kosten verbonden. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zijn eveneens op de genoemde website terug te vinden, evenals de locaties waar op dit moment een laadpaal beschikbaar is.                

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën