Ontwikkeling van de supermarkten kan tot gevoelige keuzes leiden

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Supermarkten zijn erg belangrijk voor een goede leefgemeenschap. In Bodegraven-Reeuwijk lopen veel initiatieven voor uitbreiding of verplaatsing van deze winkels. De gemeente liet daarom een onderzoek instellen naar de gewenste structuur.

Supermarkten hebben naast hun winkelfunctie ook grote invloed op het totale voorzieningenniveau van een leefomgeving. In het onderzoek over de supermarktstructuur in onze gemeente wordt meer inzicht gegeven in de ontwikkelingsmogelijkheden van de supermarkten.

In de rapportage is een analyse gemaakt van het huidige aanbod aan supermarkten en wordt ingegaan op landelijke trends in de supermarktsector en op andere lokale ontwikkelingen. Het onderzoek is op verzoek van de gemeente uitgevoerd door adviesbureau Droogh Trommelen en Partners uit Nijmegen.

Hoeveel supers hebben we nodig?

Exclusief de twee dagwinkels bedraagt de vloeroppervlakte van de lokale supers 7900 m2 . De besteding per inwoner kan op bijna 2200 euro per jaar worden gesteld. Voor de ontwikkeling de komende vijf jaar wordt uitgegaan van een groei van het inwonertal naar 36.000 met een koopkrachtbinding (besteding in de eigen gemeente) van 80 procent en een groei van internetverkopen van 4 naar 7,5 procent.

Op basis van alle bekende gegevens verwacht het adviesbureau dat er in 2025 markt is voor 8350 m2, dus 450 m2 meer dan het huidige aanbod. In het rapport wordt geadviseerd van het totaal 4500 m2 te reserveren voor de drie grote supermarkten in Bodegraven-centrum. Voor de wijk Broekvelden kan volstaan worden met een supermarkt van 1250 m2 en dat geldt ook voor de super in het Winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk-Brug.

Voor de kleine dorpen worden drie scenario’s geschetst voor de resterende 1350 m2. In scenario A wordt Waarder genoemd als de meest logische locatie voor een moderne super van 1250 m2. In scenario B is er sprake van een keuze voor vier kleine supermarkten van 300 m2 in de drie oostelijke dorpen en Reeuwijk-Dorp. In scenario C wordt uitsluitend gekozen voor de doorontwikkeling van de supermarkten in Bodegraven-centrum en Miereakker met een buurtsuper in Broekvelden. Voor de overige supermarkten zou dan beleidsmatig geen ondersteuning meer plaatsvinden.

Beoordeling van initiatieven

Verschillende supermarkten hebben al plannen voor aanpassing van hun bedrijven. Zo wil de Aldi in Bodegraven uitbreiden, terwijl de vestiging in Reeuwijk-Dorp onderzoekt of verplaatsing mogelijk is. De Jumbo in Broekvelden wil uitbreiden en moderniseren, de Plus Waarder wil uitbreiden en verplaatsen en de dagwinkel in Driebruggen is inmiddels gesloten. De dagwinkel in Nieuwerbrug is gesloten en weer heropend.

Aan de hand van deze initiatieven adviseert het adviesbureau de Aldi in Bodegraven door te laten groeien tot 1500 m2 en in te stemmen met een uitbreiding en modernisering van de Jumbo in Broekvelden tot 1250 m2. Geadviseerd wordt niet mee te werken aan de verplaatsing van de Aldi uit Reeuwijk-Dorp en het besluit over de initiatieven van de Plus Waarder en het voortbestaan van de dagwinkels in Nieuwerbrug en Driebruggen af te laten hangen van de keuze van het meest gewenste dorpen-scenario.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën