Wilco Boere.
Wilco Boere.

'Zonder bescherming verbrand ik binnen de kortste keren tot blaren aan toe'

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Waarschijnlijk zegt het je niet zoveel: Wereld Vitiligo Dag. Toch ben je vast weleens iemand tegengekomen met die karakteristieke melkwitte vlekken in het gezicht of op de handen, want zo’n 240.000 Nederlanders hebben de aandoening die 'vitiligo' heet. Het is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidaandoening.

Wanneer je vitiligo hebt, verlies je huidpigment. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op je huid en kunnen er zelfs witte lokken in je haar komen. In principe kun je de vlekken op heel je lichaam krijgen, meestal zijn ze symmetrisch. Het is een auto-immuunziekte, dus een aandoening waarbij het immuunsysteem de fout in gaat door (in dit geval) eigen pigmentcellen op te ruimen.

Hé grens
Wilco Boere ontdekte het eerste melkwitte plekje op zijn buik op twaalfjarige leeftijd. Wilco: "Als je jong bent, vind je dat vervelend. Gelukkig heb ik een vrij lichte huid, waardoor het minder opvalt. Mensen kennen het niet en roepen dan ook maar wat. Op het voetbalveld werd ik als grensrechter nageroepen om mijn witte haren: 'Hé grens, je moet weer naar de kapper!' Ze dachten kennelijk dat ik mijn haar geverfd had."

Dikke boter
Het enige wat Wilco er vervelend aan vindt, is dat hij nooit onbeschermd naar buiten kan als het zonnetje schijnt. "Zonder bescherming verbrand ik binnen de kortste keren en als ik pech heb tot blaren aan toe. Tegenwoordig zijn er goede zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. Vroeger ging het niet verder dan factor 20-25 en daarbij leek het alsof je met dikke boter ingesmeerd was. Er bleef een soort filmlaagje op je huid zitten dat je er alleen met zeep af kon boenen."

Weinig onderzoek
"Zonnestralen zijn (sowieso) niet gezond, zeker nu de ozonlaag steeds dunner wordt. Toch heb ik niet meer kans op huidkanker dan iemand anders," vertelt Wilco. De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend en er is ook geen medicijn. "Er zijn weinig mensen die vitiligo hebben en dus is wetenschappelijk onderzoek niet interessant voor de farmaceutische industrie." Wel komt uit onderzoek naar voren dat vitiligo raakvlakken heeft met andere auto-immuunziekten als astma en artritis. Voor Wilco is het glas echter halfvol. "Zelf ervaar ik het niet als een ziekte. Ik waarschuw onze kinderen wel zich altijd goed in te smeren, omdat het erfelijk overdraagbaar kan zijn."

Sterfdag Michael Jackson
25 juni is de datum dat Michael Jackson overleed, die zelf ook leed aan vitiligo. Tijdens zijn leven werd hij ervan beschuldigd dat hij zijn huid bleekte om 'wit' te worden, maar uit de autopsie is gebleken dat hij vitiligo had. Ook zijn zoon (Prince Michael II) heeft witte vlekken onder zijn rechter oksel. Dit is het bewijs dat Michael Jackson vitiligo had en dat hij de biologische vader van Prince Michael II is, want ook daar werd aan getwijfeld. De sterfdag van Michael Jackson is gekoppeld aan de Wereld Vitiligo Dag.

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: familiearchief Boere en Krista Simons

Wilco Boere
Bij deze. Ze heet Sharista Lach (29 jaar)
Fotograaf: Krista Simons

Advertentie

Categorieën