Soldaten van Equipage De Delft bij kanon voor Nieuwerbrug op Bataviawerf.
Soldaten van Equipage De Delft bij kanon voor Nieuwerbrug op Bataviawerf. Foto: Michiel van de Burgt

Nieuwerbrug krijgt twee kanonnen

Algemeen

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - Tijdens het Rampjaar 1672 lagen er twee schansen in Nieuwerbrug, om te zorgen dat het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de Oude Hollandse Waterlinie niet kon oversteken via de dijken langs de Oude Rijn. Achter de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje. Hoe deze schansen er uit zagen, kunt u sinds kort zien via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672. Omdat deze nu niet meer te herkennen zijn, komen er dinsdag twee kanonnen van de Bataviawerf naar het dorp. Iedereen die door Nieuwerbrug rijdt, of vaart zal dan het militaire verleden van het dorp ervaren.

De afgelopen tijd zijn de kanonnen opgeknapt in Lelystad. Eén is geadopteerd door Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Rijn en Aar, de ander kon worden aangeschaft dankzij RetourMatras, Theater MENS en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. De laatste onkosten zijn gedekt door stichting BONAZ. Verweij Houttechniek neemt het geschut mee naar het dorp.

Langs de Oude Rijn komt het kanon in de tuin van de Brugkerk, naast de bekende tolbrug. Voor de ander is aan de Dubbele Wiericke speciaal een ‘parkeerplaats’ aangelegd naast de Wierickebrug.

Hoofdkwartier 1672 organiseert meer projecten om het hoofdkwartier en legerkamp in Bodegraven en Nieuwerbrug weer onder de aandacht te brengen. Zo verwachten we in het jubileumjaar 2022 onder andere een re-enactmentfestival, theater, een tentoonstelling en een boek.

Wilt u meer weten over de kanonnen, de TimeSwitch app, of onze andere projecten rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op: www.hoofdkwartier1672.nl.

Advertentie

Categorieën