Afbeelding

Je hebt tactiek en trucjes nodig om te winnen

Sport Sport verbindt

BODEGRAVEN - Schaken, een denksport die voor fanatieke beoefenaars verslavend werkt. Als je een mooi potje wint, dan wil je dat nogmaals en als je verliest, wil je het geleerde weer in de praktijk brengen. Tobias Folsche is 17 jaar en lid van Schaakclub Bodegraven.

Als jeugdspeler kreeg Tobias elke maandagavond les. Na het uurtje schaakles kon hij het geleerde in de praktijk te brengen in een potje tegen een van de andere leden. Vanaf het komende seizoen zijn de lessen voorbij en blijven de potjes over. Elke keer als je schaakt, kun je punten winnen en als je verliest gaan er weer punten af. Zo kom je aan je 'rating', oftewel je niveau. Daardoor weet je tegen wie het interessant is om een potje te spelen.

Bij Schaakclub Bodegraven is ongeveer de helft van de leden onder de 18 jaar. Schaken is dus alles behalve een oudemannensport. Schaken is strategisch. Het draait om nadenken over al de mogelijke zetten die je tegenstander heeft, nadat jij een van de stukken hebt verzet.

Rating van 1800
Tobias: “Sinds anderhalf jaar ben ik serieus aan het schaken. Naast de lessen bij de club speel ik schaak op internet. Daar begin je met 1200 punten. De eerste vijf keer dat je een potje speelt, tellen je punten extra zwaar. Zo wordt je ingedeeld. Hoe meer potjes je speelt, des te hoger je kunt komen.” Tenminste, als je wint, want als je verliest gaan er weer punten af. Op dit moment heeft Tobias een rating van 1800 en dat is behoorlijk goed.

Tijdens een van de BRAVO!-projecten van de basisscholen heeft Tobias schaken uitgeprobeerd. Dat is het moment geweest waarop zijn belangstelling was gewekt. Tobias: “Ik bleek het aardig te kunnen. Op het moment dat ik het voetballen niet meer zo leuk vond, ben ik gaan schaken."

De kunst van schaken
Er zijn een aantal bekende openingszetten, zoals 'Siciliaans'. Iedereen met een rating van 1500 kent die uit zijn hoofd, samen met de vijftien zetten die daar logischerwijs op volgen. Daarna moet je zelf bedenken welke (gevaarlijke) reacties er op jou zet kunnen komen.

Je hebt tactiek en trucjes heb je nodig om te winnen. 'Aftrek en aanval' is er zo één. Daarmee lok je een zet uit, zodat je een stuk ‘gratis’ kunt winnen, zonder dat het jou zelf een stuk kost. Er zijn zes lesboekjes die al die verschillende zetten behandelen.

Grand-Prix
Naast onderlinge potjes tussen leden, wordt er ook als club tegen andere clubs gespeeld. Eén van deze competities is de Schaak Grand-Prix, die - als er geen corona heerst - elke maand gespeeld wordt. Je team bestaat uit acht spelers die het opnemen tegen acht spelers van een andere club. Ook hierbij telt je rating mee en kun je die verhogen of verlagen. Hoe vaker je speelt, hoe hoger je rating wordt. Want ook bij deze denksport geldt: oefening baart kunst.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Afbeelding

Advertentie

Categorieën